Menu Zavřít

Rok zlomu

20. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Nikolaus Seiwald, obchodní rada Rakouského velvyslanectví v České republice

Česko se stalo nejvýznamnější cílovou zemí pro rakouské investice ve střední a jižní Evropě

Rakousko-česká výměna zboží roste od roku 1993 nepřetržitě ve všech směrech, ale rok 2007 byl pro rakouské exportéry obzvláště úspěšný: rakouský vývoz do Česka vzrostl o 18,3 procenta na 4 miliardy eur a český dovoz do Rakouska o 8,5 procenta na 3,64 miliard eur. Naposledy byl exportní přírůstek v této výší zaznamenán před deseti lety a navíc byla poprvé překonána hranice čtyř miliard eur. A jelikož rakouský vývoz do Česka stoupnul podstatně rychleji než dovoz opačným směrem, došlo k obratu v oblasti obchodní bilance, kdy poprvé od roku 2003 mohlo Rakousko vykázat pozitivní saldo vzájemného obchodu.

Šestý nejvýznamnější partner
V loňském roce se tak Česká republika s podílem 3,5 procenta na celkovém rakouském vývozu a 3,2 procenta na rakouském dovozu stala šestým celosvětově nejvýznamnějším rakouským obchodním partnerem po Německu, Itálii, USA, Švýcarsku a Francii. Přitom Česko obsadilo pozici sedmého největšího odběratele rakouského zboží, když v roce 2006 zaujímalo příčku osmou. Zároveň se Česká republika loni stala i největším exportním trhem pro rakouské společnosti ve střední a východní Evropě, zatímco ještě v roce 2006 tento primát drželo Maďarsko.

Vyrovnaná struktura
Z pohledu struktury byl vzájemný obchod poměrně vyrovnaný: vysoký podíl strojů a dopravních prostředků, průmyslového zboží a hotových výrobků ve vývozu i dovozu, který činí více než sedmdesát procent celkové výměny zboží, potvrzuje vyspělost hospodářství obou partnerů. Nejdůležitější položky rakouského vývozu do Česka představují elektrické stroje a přístroje, železo, ocel, dopravní prostředky, pracovní stroje, víceúčelové stroje, kovové výrobky a ropné produkty. Dobrá hospodářská situace a s ní spojená silná investiční aktivita českého průmyslu vedly k tomu, že pro mnohé rakouské strojírenské výrobce Česko patří k nejvýznamnějším prodejním trhům. V minulých letech se také začaly projevovat rostoucí příjmy, a tím pádem i kupní síla českého obyvatelstva: proto rakouské společnosti na zdejším trhu umísťují stále více spotřebního zboží (zejména oblečení, obuvi, nábytku, hudebních nástrojů, módních šperků a hracích automatů) i hodnotných potravin a nápojů.

Regionální prvenství
Vzájemné hospodářské vztahy se ovšem netýkají jen zahraničního obchodu. Dle zveřejněné studie Vídeňského institutu pro mezinárodní srovnání je Česko pro rakouské investory nejvýznamnější cílovou zemí ze všech států východní a jižní Evropy (viz diagram Rakouské zahraniční investice). Vloni rakouské investice do české ekonomiky činily téměř 782 milionů euro a jejich celkový objem dosáhl hodnoty 7,6 miliardy eur. Díky tomu Rakousko opět potvrdilo s podílem kolem 11,5 procenta pozici třetího nejvýznamnějšího investora v Česku hned po Německu a Nizozemí. Navíc rakouské společnosti se významně podílejí i na rozvoji služeb v České republice. A nejedná se jen o dynamicky rostoucí sektory financí a maloobchodu, ale širokou paletu podnikových služeb. Přitom pro mnohé rakouské společnosti se Česko jako výrobní základna stalo téměř nepostradatelné. Navíc v Česku je nutné zdůraznit silnou přítomnost rakouských menších a středních podniků, které sem rozhodně nepřilákaly pobídky pro velké investory, jak je tomu v jiných zemích. Blízkost k zákazníkům a jejich dalším výrobním závodům hrají totiž v případě středních a menších firem obzvláště významnou roli. A také rozhodnutí pro Česko coby základnu pro své výrobní aktivity usnadňuje česká kvalifikovaná pracovní síla. Dle našich odhadů – oficiální odhady neexistují – v Česku je zaregistrováno asi 2500 firem s rakouským kapitálem, z čehož asi 1500 jich skutečně na trhu aktivně působí.

V této souvislosti je však třeba říci, že i v Česku představuje hledání kvalifikovaných dělníků stále větší výzvu a stát by měl zvýšit atraktivitu těchto profesí a také zlepšit jejich vzdělávání. Česko totiž již opustilo skupinu zemí s nízkými platy a je poměřováno jinými rámcovými podmínkami, ke kterým patří i vzdělávání.

České kanceláře Austriantrade v Praze a Brně, jak zní oficiální název zahraničních zastoupení Rakouské hospodářské komory, jsou součásti sítě stovky kanceláří v 70 zemích světa. Pražské zastoupení se zaměřuje na podporu rakouských podniků při hledání partnerů v Česku především v oblasti stavebnictví, potravinářství, technologií životního prostředí a medicínské techniky. Na druhé straně také podporuje české firmy při hledání obchodních partnerů v Rakousku.

BRAND24

Aktuální informace a podrobnosti k pořádaným akcím lze nalézt na internetové stránce http://www.advantageaustria.org/cz/. Rakouské zahraniční investice (podíl z celkového finančního objemu ve střední a jihovýchodní Evropě v procentech)

  • Česká republika 19
  • Maďarsko 17
  • Chorvatsko 13
  • Polsko 12
  • Rumunsko 11
  • Bulharsko 11
  • Slovinsko 6
  • Slovensko 6
  • Bosna 3
  • Srbsko 1

Pramen: Rakouské velvyslanectví v Praze

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).