Menu Zavřít

Rodný list budov jako záruka

28. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Certifikáty ve stavebnictví

BRAND24

Proslulé prosklené chodovské kostky, v nichž se musí v zimě topit a v létě chladit jako o život, po pár letech ztratí hodnotu. Chybí jim rodný list dokumentující dobrý původ stavby. Nebude dlouho trvat a budovy bez certifikátu zahrnujícího komplexní hodnocení kvality, nebudou prodejné. Ke třem mezinárodně uznávaným certifikačním systémům, z nichž jeden má původ ve Velké Británii, druhý v Německu a třetí v USA, od letošního roku přibývá jeden ryze český, nazvaný SB Tool CZ. Svoji akreditaci dokončí na začátku července a bude připraven pro certifikaci rezidenčních budov. Koncem roku má být schopen certifikovat i kancelářské budovy, na něž se u nás soustřeďuje i zahraniční konkurence. V roce 2011 má být český systém využitelný i pro certifikaci škol.
Hodnocení budovy podle SB Tool CZ se samozřejmě bude opírat o environmentální a energetické aspekty. Kolik energie dům protopí a prochladí, kolik spotřebuje vody a jak bude působit na okolní prostředí. Nadále už nebude lhostejné, jestli se dešťová voda odvede do kanalizace a zvýší nežádoucí odtok, nebo se bude zachytávat na pozemku. Ve prospěch stavby promluví zeleň na střechách, na fasádách i v okolí budovy. Důkladnému posouzení neuniknou ani použité materiály při výstavbě a využití půdy. Velmi důkladná bude analýza provozních nákladů a způsobu nakládání s odpady.
Nemenší měrou však český systém hodnotí sociálně kulturní aspekty. Značnou pozornost věnuje tepelné pohodě v budově za každého ročního období i vizuálnímu a akustickému komfortu. Užité materiály budou muset být nezávadné, přístup bezbariérový. Posudku neunikne ani bezpečnostní zabezpečení domu. Čím bude jeho využití flexibilnější, tím lepší známku dostane. Klíčovým kritériem bude uživatelský komfort, a to nejen uvnitř, ale i v exteriérech budovy.
Významně se do hodnocení promítne i kvalita lokality. Tolik oblíbená výstavba v záplavovém území by hodnocením neprošla. Klíčovým kritériem bude dostupnost veřejné dopravy. A taky možnost využití služeb a dostatek veřejných míst pro relaxaci. Komplexní „rodný list“ zaručí dobrou koupi, aniž bude třeba dům vidět.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).