Menu Zavřít

Rodinný fond miliardáře Němce ovládl výrobce laboratorní techniky BioVendor

26. 5. 2017
Autor: Marek Podhora

Rodinný investiční fond Consilium miliardáře Tomáše Němce koupil většinu v brněnském výrobci a prodejci laboratorní techniky BioVendor Group. Transakci potvrdil hlavní investiční partner Consilia Tomáš Klápště. Fond získal 60 procent akcií za cenu odhadovanou na víc než miliardu korun.

O transakci informovaly páteční Hospodářské noviny (HN). Klápště deníku řekl, že nákup BioVendoru zapadá do investiční strategie fondu Consilium, který se chce zaměřit na české společnosti s potenciálem rozvoje na světových trzích. BioVendor může díky investici realizovat další plány růstu a také akvizice firem, řekl HN zástupce ředitele BioVendoru Michal Kostka.

BioVendor
BioVendor v roce 1992 založil podnikatel Viktor Růžička, který byl dosud stoprocentním vlastníkem skupiny a měl by zůstat v jejím čele. V roce 1996 se firma pustila do výzkumu a vývoje, který má za cíl zjišťovat přítomnost různých látek nebo molekul v lidském i zvířecím těle. Před třemi lety k tomu přibyla výroba laboratorních přístrojů. Skupinu tvoří víc než desítka firem, díky postupným nákupům biomedicínských společností působí vedle Česka také v Rakousku, Německu, Velké Británii nebo USA. Loni dosáhla souhrnného obratu přes jednu miliardu korun.

Do skupiny BioVendor patří třeba rakouský ViennaLab, který zkoumá geneticky podmíněná onemocnění, nebo brněnský TestLine zabývající se diagnostikou boreliózy. Divize BioVendoru zaměřená na výrobu laboratorních přístrojů loni v dubnu přišla s robotem pro analýzu bakteriálních vzorků, který nahrazuje práci laborantů. Robota, který je prvním svého druhu na světě, firma vyvinula ve spolupráci s vysokými školami a zatím ho dodala do sedmi českých nemocnic a laboratoří.

BRAND24

Němec stejně jako jeho bývalý obchodní partner Oldřich Šlemr vložili do rodinných fondů peníze, které získali prodejem gumárenského ČGS Holdingu. Z transakce každý dostal 15,5 miliardy korun. Dalších odhadem 15 miliard korun může mít podle HN fond Consilium k dispozici v investičních úvěrech od světových bank. V lednu Němec koupil stoprocentní podíl v tuzemském výrobci lyží Sporten odhadem za stovky milionů korun. Vedle toho bývalý profesionální lyžař drží také desetiprocentní podíl ve Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Dále čtěte:

Středoevropskou Alpha Medical přebírají za 10 miliard Švýcaři

Miliardoví tajnůstkáři: stát se neumí bránit vývozu léků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).