Menu Zavřít

Rodinná dovolená na vodě má rizika

11. 8. 2003
Autor: Euro.cz

V pohodě si plujeme na kajacích po moravské Svratce. Vody je tak akorát, takže dobře teče a rychle unáší naše tři kajaky. Najednou zaslechneme silný hukot vody. Nečekaně se objevil jez!Stačím už jen zdviženou rukou ukázat ostatním, že stáčíme loď doprava a už padám do zpěněné vody.

Divoká řeka je nebezpečná. Můžeme se na ni vydat s dítětem?

V pohodě si plujeme na kajacích po moravské Svratce. Vody je tak akorát, takže dobře teče a rychle unáší naše tři kajaky. Najednou zaslechneme silný hukot vody. Nečekaně se objevil jez!

Stačím už jen zdviženou rukou ukázat ostatním, že stáčíme loď doprava a už padám do zpěněné vody. Jez si mě podal. Točím se ve válci a nemůžu se dostat z lodi. Když konečně vypadnu, bere mě proud a já se potřebuju hlavně nadechnout. Teprve, když mne jez promele potřetí, nechávám loď lodí a kraulem se dostávám z jeho spárů. Ještě než se dostanu ke břehu, kontroluju rodinu. Oba zbylé kajaky naštěstí stačily zareagovat a válec objely podél pravého břehu. Kdyby se jim to nepodařilo, každý by se musel zachraňovat na vlastní pěst. A to by dítě školního věku nemuselo zvládnout!

Vesta a přilba jsou základ

Vodáctví nabízí pohodu i nevšední zážitky, a tak se mnoho rodin místo k moři vydává na řeku. Někdy ovšem opomíjejí fakt, že základem pro jakékoli splouvání je dobré vybavení. A platí to dvojnásob, rozhodnou-li se na vodu vzít i své ratolesti. Na klidné vodě postačí dítěti nafukovací vesta. Aby z ní nevypadlo, vede upínací popruh pod rozkrokem a za krkem je masivní límec, který pomáhá udržet hlavu co nejvýše nad hladinu. Přesto by ale mělo dítě umět plavat. Na řekách, kde se často podjíždějí větve nízko nad vodou, by neměla na hlavě chybět přilba. Rána do čela a nečekaný pád do vody může přivodit šok a následné topení. Ještě víc je ale helma zapotřebí v rychlejších tocích, zejména tam, kde jsou na dně velké kameny. Důležité je správné zapnutí přilby i vesty. To u dětí vždy zkontrolujte. S raftem nebo kajakem je na divokých vodách použití vesty a přilby takřka povinností, v chladnějším počasí oceníte neoprenový oblek. Vhodné jsou i boty do vody, které ochrání nohy na kamenech při přetahování lodí. Vodák by měl mít píšťalku, kterou na sebe může v případě nehod upozornit, a na palubě by neměla chybět takzvaná házečka neboli plovoucí lanko na záchranu tonoucích.

Kam s „porcelánem“?

Menší děti nepádlují, proto je důležité pro ně v různých typech lodí najít nejbezpečnější místo. V turistické pevné nebo nafukovací kánoi sedí uprostřed mezi dvěma sedadly, nejlépe na lodním pytli nebo karimatce. Některé kánoe mají dokonce sedák pro takzvaný porcelán, tedy cestující, kteří se vezou a nepádlují. Na vícemístném raftu sedí děti v prostřední řadě, ale vždy po stranách lodi. Pokud se totiž raft převrátí, přiklopí často sedící uprostřed pod hladinu, kdežto vodáci na bocích vypadnou do vody. Na dvojmístném kajaku musí dítě umět pádlovat, ale stejně bude sedět vepředu - na háčku - a dospělý kormidelník řídí loď zezadu. Jednomístné kajaky jsou vhodné pro děti od šesti až sedmi let, musí však mít určité zkušenosti a chápat, že zaberou-li vpravo, loď se stočí doleva. Nejvhodnější jsou speciální dětské modely anebo lze použít dospělé závodní speciály pro rodeo. Děti jsou totiž lehčí než závodníci, kajaky se tedy vynořují více nad hladinu a z ostrých speciálů se stávají dobře ovladatelné turistické loďky.

Taktika a kázeň

Nejdůležitější na vodě je taktika jízdy. Je přitom jedno, jestli dítě samo pádluje na kajáčku, nebo sedí s mnoha ostatními na raftu. Ve dvojici lodí jede nejprve ta bez dítěte, volí stopu a v případě nečekaného proudu nebo překážky na řece dává znamení druhé. Ve trojici je to ještě lepší, protože stopu najíždí ten nejzkušenější, za ním jede posádka s dítětem a nakonec loď „sběrná“, která pomáhá zachraňovat eventuální nedobrovolné plavce a jejich bagáž. A nakonec ještě jedna rada. Nepouštějte se s potomkem na těžkou ani lehkou vodu, pokud si nejste jisti, že ho máte vycepovaného. Pokud mu řeknete například u jezu při přetahování lodí, že má počkat, musíte mít jistotu, že tak učiní a nenechá se unést nějakým zajímavým dobrodružstvím bez vašeho dozoru.

Zásady záchrany

* Rodiče se předem domluví, co budou dělat, když se loď převrátí.

* Všechny akce po zvrhnutí směřují k záchraně dítěte na úkor materiálu a někdy i vlastního zdraví.

* Dospělý chytá plovoucí dítě za rameno, ne za ruku, nohu nebo krk.

* Pokud s dítětem musíte plavat, přitiskněte si jeho záda na svoji hruď a nechte se unášet proudem nohama napřed.

BRAND24

* Panika zhorší situaci.

* Dítě by nemělo během záchrany poznat vážnost situace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).