Ricotta aneb jak si pochutnat na čerstvém sýru

08. března 2004, 00:00 - ŠÁRKA KOLOUŠKOVÁ styl@profit.cz
08. března 2004, 00:00

ČERSTVÝ SÝR NENÍ NIJAK VZÁCNÝ, ALE POKRM Z NĚJ MŮŽE BÝT STEJNĚ DELIKATESTNÍ, JAKO Z PARMAZÁNU ČI ROQUEFORTU. NEJZNÁMĚJŠÍ ZE ZÁSTUPU ČERSTVÝCH SÝRŮ JE ITALSKÁ RICOTTA.

ČERSTVÝ SÝR NENÍ NIJAK VZÁCNÝ, ALE POKRM Z NĚJ MŮŽE BÝT STEJNĚ DELIKATESTNÍ, JAKO Z PARMAZÁNU ČI ROQUEFORTU. NEJZNÁMĚJŠÍ ZE ZÁSTUPU ČERSTVÝCH SÝRŮ JE ITALSKÁ RICOTTA.

Čeští překladatelé často zaměňují ricottu s tvarohem, což je nepřesné až zavádějící. Tvaroh se sice řadí k čerstvým sýrům, ale jeho chuť i konzistence je jiná. Nikdy tedy nepoužívejte tvaroh jako náhradu za ricottu, do slaných pokrmů však beze strachu můžete použít českou lučinu.

RICOTTA Z KRAVSKÉHO I OVČÍHO MLÉKA

Ricotta se vyrábí ze syrovátky, která zbude po odstranění sýřeniny. Syrovátka se zahřeje, tím se částečky mléčné bílkoviny kaseinu spojí a vznikne nová sýřenina. Po okapání je z ní hotová ricotta. Syrovátka kravského mléka se používá na ricottu piedmontese a vaccina. Ricotta romana, sarda nebo siciliana jsou vyrobeny z ovčího mléka. V Itálii se sýr prodává ve tvaru obrácené misky, v běžném supermarketu ji na- jdete v plastovém kelímku nebo tubě. U nás si můžete koupit kvalitní domácí ricottu, vyráběnou dle italské receptury. Ricotta je výborná do slaných i sladkých pokrmů a často bývá i náplní pro tortelinni nebo ravioli.

**ČERSTVÝ SÝR

Čerstvý sýr je velmi měkký, někdy drobivý, dá se nabírat lžičkou a má 80 procent vody. Univerzálním druhem je smetanový sýr, který se dá roztírat, vyrábí se z více či méně tučné smetany. Italskou variantou je mascarpone, který je součástí známého dezertu tiramisu. Z mléka se vyrábí tvarohové sýry, francouzský Formage Frais, německý Quark či anglický Cottage Cheese. Jsou výtečné do pomazánek nebo jen namazané na chleba. Dají se kombinovat i s ovocem. Mezi čerstvé sýry se řadí i řecká feta. Konzistencí připomíná tvrdý tvaroh, ale protože se ukládá do slaného nálevu, má velmi výraznou chuť. Používá se do salátů a výborná je i jen nakrájená na kostičky, posypaná bylinkami a pokapaná olejem.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Auta
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Technologie
Tento týden podcast Cnews FM nebude
Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít