Ricotta aneb jak si pochutnat na čerstvém sýru

08. března 2004, 00:00 - ŠÁRKA KOLOUŠKOVÁ styl@profit.cz
08. března 2004, 00:00

ČERSTVÝ SÝR NENÍ NIJAK VZÁCNÝ, ALE POKRM Z NĚJ MŮŽE BÝT STEJNĚ DELIKATESTNÍ, JAKO Z PARMAZÁNU ČI ROQUEFORTU. NEJZNÁMĚJŠÍ ZE ZÁSTUPU ČERSTVÝCH SÝRŮ JE ITALSKÁ RICOTTA.

ČERSTVÝ SÝR NENÍ NIJAK VZÁCNÝ, ALE POKRM Z NĚJ MŮŽE BÝT STEJNĚ DELIKATESTNÍ, JAKO Z PARMAZÁNU ČI ROQUEFORTU. NEJZNÁMĚJŠÍ ZE ZÁSTUPU ČERSTVÝCH SÝRŮ JE ITALSKÁ RICOTTA.

Čeští překladatelé často zaměňují ricottu s tvarohem, což je nepřesné až zavádějící. Tvaroh se sice řadí k čerstvým sýrům, ale jeho chuť i konzistence je jiná. Nikdy tedy nepoužívejte tvaroh jako náhradu za ricottu, do slaných pokrmů však beze strachu můžete použít českou lučinu.

RICOTTA Z KRAVSKÉHO I OVČÍHO MLÉKA

Ricotta se vyrábí ze syrovátky, která zbude po odstranění sýřeniny. Syrovátka se zahřeje, tím se částečky mléčné bílkoviny kaseinu spojí a vznikne nová sýřenina. Po okapání je z ní hotová ricotta. Syrovátka kravského mléka se používá na ricottu piedmontese a vaccina. Ricotta romana, sarda nebo siciliana jsou vyrobeny z ovčího mléka. V Itálii se sýr prodává ve tvaru obrácené misky, v běžném supermarketu ji na- jdete v plastovém kelímku nebo tubě. U nás si můžete koupit kvalitní domácí ricottu, vyráběnou dle italské receptury. Ricotta je výborná do slaných i sladkých pokrmů a často bývá i náplní pro tortelinni nebo ravioli.

**ČERSTVÝ SÝR

Čerstvý sýr je velmi měkký, někdy drobivý, dá se nabírat lžičkou a má 80 procent vody. Univerzálním druhem je smetanový sýr, který se dá roztírat, vyrábí se z více či méně tučné smetany. Italskou variantou je mascarpone, který je součástí známého dezertu tiramisu. Z mléka se vyrábí tvarohové sýry, francouzský Formage Frais, německý Quark či anglický Cottage Cheese. Jsou výtečné do pomazánek nebo jen namazané na chleba. Dají se kombinovat i s ovocem. Mezi čerstvé sýry se řadí i řecká feta. Konzistencí připomíná tvrdý tvaroh, ale protože se ukládá do slaného nálevu, má velmi výraznou chuť. Používá se do salátů a výborná je i jen nakrájená na kostičky, posypaná bylinkami a pokapaná olejem.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Ceny volání v České republice, Německu, Polsku a u dalších sousedů
Co je dobré vědět o základní daňové slevě?
Co je dobré vědět o exekucích? 2. díl: dědictví, společné jmění manželů a rozvod
Jaké je zadlužení českých domácností?
Nejzadluženější státy světa
Auta
Bentley Continental GT Galene Edition je silniční jachta…
Suzuki Swift Sport nové generace se ukazuje na prvním obrázku. Atmosféra je minulostí
Jaguar XJR575: Nejrychlejší verze modelu XJ v historii zvládne až 300 km/h
BMW slaví 40. let řady 7 výroční edicí. Vznikne pouze 200 exemplářů
Test ojetiny: Ford Mondeo je už v letech a nabídka pěkných aut se zmenšuje
Technologie
Threadrippery budou nakonec bez chladiče. Možná jich nebude dost a další informace
Opera 48 developer přidává snímání webů. Nezvládne ale vyfotit celou stránku
Telegram 4.2 nabízí přepracovaný editor fotografií a samozničení multimédií po zobrazení
Které funkce budou odebrány z Windows 10 Fall Creators Update?
Seagate se vrací na trh běžných SSD, s diskem Nytro 141 pro PC, NAS a levné servery
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít