Menu Zavřít

Řetězec Paneria skončil v platební neschopnosti a bez účetnictví

15. 12. 2014
Autor: Tomáš Novák, Euro E15

Na konci letošního roku měl mít občerstvovací řetězec Paneria celkem sto padesát prodejen a držet pozici druhého největšího řetězce rychlého občerstvení v Česku, hned po McDonald’s. Místo toho prodejny Paneria rychle mizí z ulic i nákupních center.

Tento případ provází řada podezřelých okolností, na jejichž konci zůstávají zaměstnanci bez výplat či podivné figury s bydlištěm na městském úřadu v čele dříve seriózních firem.

Jako červená nit se pak celým případem proplétá jméno Marka Paříka, šéfa největší české pekárny United Bakeries. Ten byl až do května letošního roku jednatelem společnosti Eureca shops, která síť Paneria provozovala. Paříka v květnu na pozici jednatele vystřídal Tomáš Beier, muž s bydlištěm na opavské radnici. Hned po vstupu Beiera, kterého se redakci nepodařilo kontaktovat, firma přestala vyplácet mzdy svým zaměstnancům.

„Pan Beier nám řekl, že si máme dojít na pracák, že tam nám nějaké peníze dají,“ stěžuje si jedna z bývalých zaměstnankyň Panerie na facebookových stránkách Panerie, kde je podobných příspěvků několik. Pouhý měsíc od příchodu nového jednatele do firmy městský soud vyhlásil nad Eureca shops insolvenční řízení, přičemž jen o pár dní později vydal exekuci na Beierův majetkový podíl.

Insolvenční správkyně Kateřina Martínková si v zápisu k řízení o platební neschopnosti, který má redakce týdeníku Euro k dispozici, postěžovala, že firmě kompletně chybí účetnictví. Prakticky okamžitě po příchodu nového jednatele z firmy odešlo celé ekonomické oddělení a kompletní účetnictví zmizelo, což samozřejmě komplikuje uspokojení pohledávek.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Skandál v Číně uškodil i KFC, majitel opět snížil odhad zisku

BRAND24

Kostelecké uzeniny rozšiřují síť stánků s hotdogy do obchodních center

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).