Restauratéři jdou do boje za nižší DPH

02. dubna 2007, 00:00 - (čtk)
02. dubna 2007, 00:00

POHOSTINSTVÍ Provozovatelé restaurací chtějí vrátit své služby do snížené sazby daně z přidané hodnoty. Stát jim po vstupu do Unie tuto daň zvedl na plných 19 procent. Podnikatelé ale tvrdí, že jim to uškodilo a stát si přitom stejně nepolepšil.

POHOSTINSTVÍ Provozovatelé restaurací chtějí vrátit své služby do snížené sazby daně z přidané hodnoty. Stát jim po vstupu do Unie tuto daň zvedl na plných 19 procent. Podnikatelé ale tvrdí, že jim to uškodilo a stát si přitom stejně nepolepšil.

Provozovatelé restaurací zahájí kampaň, pomocí které chtějí prosadit zařazení stravovacích služeb zpět do snížené sazby daně z přidané hodnoty. Po vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004 vzrostla DPH na tyto služby z původních pěti na 19 procent a podnikatelé tvrdí, že kvůli tomu ukončila činnost řada restauračních provozoven. Navíc se proti předpokladům úřadů ani nezvýšily příjmy státního rozpočtu.

„Vytvoříme pracovní skupinu, která se bude snažit dát dohromady všechny objektivní argumenty, které hovoří v náš prospěch,“ sdělil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Pavel Hlinka. Jedním dechem však podotkl, že prosazení nižší sazby DPH pro gastronomická zařízení je během na dlouhou trať, protože kvůli nařízení EU se daně do roku 2010 nebudou měnit. „Chceme ale do té doby získat podporu u vlády, parlamentu a evropských poslanců, aby při diskuzi v EU o další podobě daní byly prezentovány naše představy,“ uvedl Hlinka.

Restauratéři tvrdí, že základní devatenáctiprocentní sazba DPH od roku 2004 nezvýšila příjmy státního rozpočtu ze stravovacích služeb. „Zatímco v hotelovém byznysu jde obchod rapidně nahoru, tak restauracím tržby naopak klesají,“ upozornil Hlinka. Například v roce 2005 majitelé restaurací a pohostinských zařízení podle údajů Českého statistického úřadu vykázali pokles tržeb o pět procent. Nižší tržby restaurací i příjmy státního rozpočtu z DPH Hlinka přisoudil tomu, že tento obor přestal být kvůli devatenáctiprocentní sazbě pro mnohé podnikatele zajímavý, a proto raději ukončili činnosti.

„Někdo navíc našel v legislativě mezery, které mu umožní, aby přestal platit DPH a tím pádem na tom stát prodělává,“ uvedl Hlinka. Platbám DPH se podle něj vyhýbají například různé privátní kluby, jejichž majitelé sice oficiálně neprovozují hostinskou živnost, ale lidé si v nich mohou koupit běžný hospodský sortiment za nižší ceny. „Na rozdíl od legálních stravovacích zařízení nejsou zatíženy povinnostmi souvisejícími s provozováním živnosti hostinská činnost,“ upozornil.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče