Restaurace budou po vstupu do EU dražší

26. ledna 2004, 00:00 - PETR BÝM, MARTIN SCHMARCZ
26. ledna 2004, 00:00

Česko se v květnu v rozšířené Evropě zařadí po bok menší skupince států, kde se v restauracích platí vyšší daně. Ministr financí Bohuslav Sobotka totiž v Bruselu neuspěl se svým návrhem, aby se z jídla a nealkoholických nápojů v restauracích platila stávající nižší sazba daně z přidané hodnoty.

Ta je dnes 5 %, zatímco u alkoholu se už nyní platí 22 procent. Jak uvádí MFD, většina restaurací a rychlých občerstvení, kde Češi ročně utratí přes 50 miliard korun, tak po 1. květnu zdraží. Čeští politici se totiž začali příliš pozdě starat o to, jestli je možné výjimku získat, když Poláci i Maďaři už ji mají vyjednanou tři roky. To se stalo terčem silné kritiky opozičních poslanců. „Opět se ukázalo, že vláda nezastupovala Česko v Bruselu dobře,“ komentoval pro Právo vývoj situace kolem cen v EU finanční expert ODS Vlastimil Tlustý. Podle představitelů ministerstva financí však vyjednání výjimky u Evropské unie nebylo možné. „V roce 1999, kdy se podepisovaly takzvané poziční dokumenty a bylo možné o výjimku požádat, byly totiž restaurační služby v základní, tedy vyšší sazbě DPH. O rok později Poslanecká sněmovna rozhodla o tom, že tehdy se tyto služby přesunou do sazby snížené. V té době však již nebylo možné výjimku vyjednat,“ vysvětlil Právu mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Zajímavé přitom je, že tehdy se po snížení daně očekávané zlevnění v restauracích téměř vůbec neprojevilo. Naopak valná většina restaurací už nyní počítá s tím, že ceny jídla i pití u nich půjdou nahoru. Většina dotázaných restauratérů se shoduje, že to bude o deset procent. Nikoli ale všichni. Jak uvedl Netimpuls, bary a menší pivnice většinou nejsou plátci DPH a ceny zřejmě zachovají. Daň totiž budou od května platit jen firmy s ročními tržbami nad milion korun. Ze zhruba 26 tisíc provozoven stravování v ČR by se tak zdražení dotklo necelé poloviny. Televize Nova už navíc přinesla návod, jak se placení DPH vyhnout. Jenom musí mít původní podnik více místností: v jedné z nich zůstane restaurace, druhá se přemění na kavárnu a další na vinárnu, každý podnik bude provozovat jiný člověk s živnostenským listem. A čeho se dosáhne? Pokud původní nerozdělená restaurace vykáže roční obrat nad milion korun, bude muset od května zaplatit 22% DPH. Jenže když se rozdělí na tři na sobě nezávislé podnikatelské subjekty a ani jeden z nich se nad milionový obrat nedostane, budou od daně osvobozeny.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče