Menu Zavřít

Renault bude vyrábět v Íránu. S místními firmami má dohodu za 17,2 miliardy

7. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Dvě íránské společnosti podepsaly dohodu s francouzskou automobilkou Renault o výrobě 150 tisíc vozů ročně. Dohoda v hodnotě 660 milionů eur (17,2 miliardy korun) byla podepsána v Teheránu.

Ve společném podniku, který má zahájit výrobu v příštím roce, vytvoří íránské společnosti IDRO a Negin Group kolem tří tisíc pracovních míst. Automobilka zahájí činnost produkcí osobních vozů Symbol a Duster. Podíl francouzského partnera bude činit 60 procent, domácí firmy získají po 20 procentech. V rámci společného podnikání vznikne rovněž výzkumné a vývojové centrum. Vůbec poprvé bude Renault mít v Íránu vlastní distribuční síť.

Jak v neděli uvedl server enca.com, na rozdíl od konkurenta PSA, který vyrábí vozy Peugeot a Citroën, Renault nikdy z Íránu ani v období mezinárodních sankcí úplně neodešel. Ročně tam vyrábí kolem 200 tisíc osobních automobilů. Jednání však dlouho vázla, protože automobilka Renault nebyla ochotna přistoupit na požadavek, aby 40 procent komponentů pocházelo od místních výrobců.


Renault chce na energetický trh. Elektřinu dodá ze starých autobaterií

Renault Coupé Corbusier


Skupina PSA, která z Íránu odešla po uvalení sankcí v roce 2012, tam před rokem uzavřela s firmou Iran Khodro dohodu o roční produkci 200 tisíc vozů Peugeot a další o zhruba stejném počtu Citroënů s firmou SAIPA.

BRAND24

Írán ročně vyrobí zhruba 1,350 milionu motorových vozidel a doufá, že do roku 2025 se tento počet zvýší na tři miliony, uvedla agentura AP.

Čtěte také:

Nejvíce aut prodává alience Nissan-Renault. Světovou jedničkou je poprvé

Nejhodnotnější automobilovou značkou je Toyota. Škoda se do desítky nevešla

Renault prodal rekordní počet vozů. Pomohl mu návrat do Íránu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).