Menu Zavřít

Rekonstrukce po anglicku

6. 3. 2006
Autor: Euro.cz

ZÁMEK ŠKVOREC Ve středočeské obci Škvorec stojí dva zámky. Mladší barokní objekt se před několika lety dočkal obnovy a je dnes opět místní chloubou. Starý zámek, původně raně gotický hrad, se však vinou špatné údržby změnil téměř ve zříceninu a jeho osud je velmi nejistý.

Podle starostky se zámek v dohledné době lepších časů nedočká.

ZÁMEK ŠKVOREC Ve středočeské obci Škvorec stojí dva zámky. Mladší barokní objekt se před několika lety dočkal obnovy a je dnes opět místní chloubou. Starý zámek, původně raně gotický hrad, se však vinou špatné údržby změnil téměř ve zříceninu a jeho osud je velmi nejistý. ||
Starý škvorecký zámek stojí na vysunuté skalnaté ostrožně nad potokem Výmolou při východním okraji obce. Vede k němu barokní kamenný most se dvěma zazděnými oblouky a kamenným zábradlím. Jednopatrová členitá budova s věžičkou je však dnes opuštěná, střechy jsou děravé, na mnoha místech chybí krytina a do místností zatéká. Ohradní zeď nádvoří se zcela zřítila a areál je ze strany volně přístupný. Prostředí je to nehostinné a zámek se původnímu reprezentativnímu sídlu v současnosti rozhodně nepodobá. Situace se přitom stále zhoršuje. Již v roce 1990 se zde zřítila část klenby a smrtelně zranila osmiletou holčičku, ani to však nepřimělo tehdejší majitele k opravě. Malebný a historicky cenný objekt je dnes v dezolátním stavu a nepřistoupí-li se urychleně k jeho rekonstrukci, změní se v ruiny.
OD HRADU KE ŠKOLE

V písemných pramenech se Škvorec poprvé připomíná roku 1279. V té době vznikl pravděpodobně i zdejší hrad, jehož zakladatelem a stavebníkem byl významný dvorský a zemský úředník Domaslav. Ve druhé polovině 14. století vlastnili panství Olbramovicové, kteří hradní areál podstatně rozšířili a doplnili o další budovy. Naproti raně gotickému jádru dali postavit protáhlou věž a novou bránu, do které se vstupovalo přes padací most nad vodním příkopem. Vznikl také druhý palác s kaplí.

Dalšími majiteli hradu byli páni z Klinštejna, po nichž roku 1532 připadl Škvorec Smiřickým ze Smiřic. Starý hrad přestával v té době již plnit obrannou funkci a bylo rozhodnuto o jeho přestavbě na reprezentativnější zámek. Kolem téměř pravidelného obdélníkového nádvoří proto vzniklo západní křídlo s arkádami a všechny budovy získaly renezanční ráz.

Po konfiskaci smiřického majetku roku 1621 vlastnil Škvorec krátce také slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna, záhy ho však prodal i s dalšími pozemky knížeti Karlovi z Lichtenštejna. V držení tohoto rodu zůstal zámek až do počátku 20. století, ale nebyl již sídlem vrchnosti, a proto rychle chátral. Obyvatelný byl ještě roku 1794, v následujících letech se postupně měnil ve zříceniny. Osudným se mu stal konec 19. století - místo důkladné opravy byl v letech 1860 až 1884 z velké části rozebrán.

**NADĚJE UMÍRÁ POSLEDNÍ

Z celého zámku zbyla pouze zbarokizovaná jihovýchodní část objektu s hranolovou věží a branou, na nádvoří pak zůstala ještě původní hradní studna. Zbytky zámku byly upraveny pro školní a obytné účely, kterým sloužily i v dobách socialismu. Poslední rekonstrukce proběhla roku 1964, poté již obec do objektu neinvestovala. Po pádu režimu v roce 1989 nastala otázka, co se zchátralým objektem dál. Bylo nutné opravit střechy a celou budovu zajistit, obec však na tyto činnosti neměla peníze. Roku 1995 přešel zámek do soukromých rukou. Nový majitel ho ale používal pouze jako zástavu a kvůli dluhům ho nakonec musel postoupit realitní kanceláři.

V té době si objektu všiml britský filmař Stephen Weeks, který do Čech přišel s plánem zakoupit a zrekonstruovat hned dvanáct zámků a zámečků. Svou firmu nazval Monumental Trust Bohemia (v překladu „Český památkový trust“) a začal intenzivně jednat o koupi vybraných nemovitostí. Na většině míst však nepochodil, protože údajně nedokázal doložit, že disponuje potřebnými penězi. Získal tedy pouze Škvorec, který byl relativně snadno dostupný, k jeho rekonstrukci ale zatím nepřistoupil. Starostka Škvorce Ludmila Maříková se domnívá, že zámek se lepších časů hned tak nedočká. Slibům Weekse už nevěří a pokládá ho za nedůvěryhodného. „Jen to pěkně rozmázněte,“ vzkázala Profitu. Stephen Weeks si však stojí za svým. Tvrdí, že se rekonstrukce zbrzdila jen kvůli českým úřadům a zámek chce opravit ještě do konce tohoto roku.

BRAND24

Zda je tato šance reálná, ukáží až následující měsíce. Zájem nějakého dalšího investora by ale rozhodně k úspěchu přispěl.

Zámek v první polovině 20. století.  foto: archiv obce Škvorec

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).