Menu Zavřít

Reforma cukrovarnictví schválena

27. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Evropská unie

BRAND24

Ministři zemědělství EU podpořili reformu cukrovarnictví. Českým cukrovarům se tím ještě více přitíží a je pravděpodobné, že budou uzavřeny některé další podniky. Restrukturalizace cukrovarnického průmyslu totiž obsahuje opatření, jež mají dále snižovat produkci cukru v Evropě. Po posledním snížení výrobních kvót musela Česká republika snížit produkci o 22,5 procenta, což vedlo k uzavření tří cukrovarů firmy Eastern Sugar.
Ministerstvo zemědělství oznámilo, že Česko navrhované změny nepodpořilo. Dle ministra Petra Gandaloviče schválená restrukturalizace nepředstavuje systémové řešení vedoucí ke zvýšení skutečné konkurenceschopnosti odvětví a přípravu na otevření trhu s cukrem nejchudším zemím světa, která má přijít v roce 2009.
Již dříve čeští europoslanci neuspěli s pozměňovacím návrhem, podle nějž by se snížení kvót netýkalo států, kterým byly v první fázi reformy sníženy o více než dvacet procent. Jedinou útěchou je, že snižování kvót v EU nebude plošné, ale bude se odvíjet od situace v jednotlivých státech. ČR by tak podle ministerstva zemědělství mohla ušetřit kolem čtyřiceti procent odevzdávaných kvót.
Na základě závazků vůči Světové obchodní organizaci hodlá EU snížit do roku 2010 produkci cukru o šest milionů tun. Mnoho zemí však k restrukturalizaci nepřikročilo, a tak EU nastavila nové podmínky. Byla například zvýšena podpora pro pěstitele na úroveň deseti procent s tím, že pěstitelé, kteří se vzdají kvóty, obdrží dodatečnou platbu, která bude vyplácena zpětně tak, aby nebyli znevýhodněni ti, kteří se kvót již vzdali.
Evropská komise se domnívá, že by se producenti díky změnám mohli vzdát kvót na cukr přibližně ve výši 3,8 milionu tun nad rámec 2,2 milionu tun, kterých se vzdali dosud. Když se do roku 2010 dostatečného objemu kvót nezbaví, komise přistoupí k povinnému snižování kvóty. Jeho výše se bude lišit v závislosti na tom, jakého objemu kvót se každý členský stát v rámci režimu restrukturalizace vzdal.
„Jsem přesvědčena o tom, že změny, které dnes byly schváleny, budou motivovat mnohem více společností, aby se vzdaly kvót. Vyzývám je, aby se této příležitosti chopily. Se snižováním ceny bude situace stále složitější. A po roce 2010 již nebudou k dispozici žádné prostředky na pomoc producentům, kteří neobstojí,“ uvedla k novému restrukturalizačnímu plánu komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová.
„Navrhované změny cukerní reformy jako celek nepovažujeme za systémové řešení. Podstatou změn je pouze zvýšení finančního 'odškodnění' za ukončení činnosti v odvětví a pokračování ryze administrativního způsobu řízení cukerního trhu po dobu trvání kvót, to jest do roku 2014,“ tvrdí naopak český ministr zemědělství Petr Gandalovič.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).