Menu Zavřít

Referendum o euru nic nevyřeší

13. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Občanští demokraté přicházejí s překvapivým návrhem. Chtějí, aby pro přijetí eura bylo vyhlášeno celonárodní referendum. Otázkou je, co tento krok znamená z hlediska vnitropolitického, a jaké by mělo případné neschválení referendem dopady na již přijaté závazky vůči Evropské unii.

Občanští demokraté přicházejí s překvapivým návrhem. Chtějí, aby pro přijetí eura bylo vyhlášeno celonárodní referendum. Otázkou je, co tento krok znamená z hlediska vnitropolitického, a jaké by mělo případné neschválení referendem dopady na již přijaté závazky vůči Evropské unii.

Především lze říci, že právě ze strany ODS jde o krok překvapivý. Tato strana vždy byla proti všem prvkům přímé demokracie, tedy i proti ad hoc referendům.

Naposledy to prokázala, když se postavila proti referendu o výstavbě amerického protiraketového radaru na našem území. Volání po euroreferendu tak více než principiální postoj připomíná snahu o řešení kvadratury kruhu, tedy jak se pokoutně vyhnout již přijatému závazku společnou evropskou měnu přijmout, a odůvodnit to názorem celého národa.

Pomineme-li čistě technické debaty o přínosech či negativech přijetí eura, naší veřejností je koruna vnímána jako nejdůvěryhodnější domácí měna ze všech nových členských států. Konzervativismus českých občanů spolu s příchylností ke koruně, s níž jsou spokojeni, by daly nepochybně dopředu jasný signál o výsledku případného referenda. Navazující otázkou ale je, co by si česká vládní reprezentace s takovýmto výsledkem vlastně počala, a jakou závaznost by to mělo pro případné další politické kroky.

V současnosti stojí (nepočítajíc deset nových členských států) mimo Evropskou měnovou unii tři státy Unie - Velká Británie, která si výjimku vyhradila již v době jednání o měnové unii, Dánsko, které odmítlo v referendu maastrichtskou smlouvu a Švédsko. Právě tato třetí země se stala pravzorem pro ODS. Švédové totiž euro odmítli rovněž v referendu. To samo o sobě by ale nestačilo k tomu, aby se jeho přijetí dalo vyhnout. Švédové navíc „záměrně“, a to je třeba zdůraznit, neplní konvergenční kritéria. A v tom je zásadní rozdíl.

BRAND24

Oproti naší situaci, kdy nejsme schopni plnit kritérium deficitu státního rozpočtu, ale snažíme se dělat vše pro to, abychom splnili i to. Eventuální odmítnutí eura by v žádném případě neznamenalo, že by Evropská komise byla povinna zajistit pro Česko trvalou výjimku, mohlo by to sloužit jen jako podpůrný argument. Vyhnout se euru referendem by tak zřejmě nešlo. ODS by se spíše měla zaměřit na to, abychom do měnové unie vstoupili až tehdy, kdy to bude pro nás nejvýhodnější.

Švédové - na rozdíl od České republiky - neplní kritéria pro přijetí eura záměrně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).