Menu Zavřít

Řecký kurz

14. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Emisní povolenky

Ceny emisních povolenek už málem dosáhly ročního maxima, když je koncem dubna ochromila celková finanční nejistota v zemích eurozóny. Když po sérii oznámených protikrizových opatření začaly trhy opět posilovat, vzpamatovaly se i povolenky a začaly růst k novému maximu. Jenže znovu padající akciové trhy s sebou strhly i ceny komodit a energií, a tím nemilosrdně podřízly i růst ceny povolenek. Přestože povolenky nejsou cenným papírem a nemají faktickou hodnotu, jejich cena více či méně, dříve či později kopíruje proměny ceny ropy Brent, jak dokazuje analýza zpracovaná brokerskou firmou Carbon Warehouse. Prognózy vývoje ceny evropských povolenek do příštích dnů jsou nevalné, neboť kromě výkyvů ceny ropy a finanční nejistoty v eurozóně je oslabují spory členských zemí EU o podobu další, už třetí fáze prodeje emisních povolenek.
Takovýto vývoj ceny samozřejmě vyhovuje firmám, které potřebují povolenky nakupovat. To se českého trhu dotýká jen v malé míře, protože velice štědrý alokační plán vytvořil českým firmám bezpečné polštáře s častými přebytky. Takže většinou chtějí výhodně prodat. Nakupují převážně jen ti, kteří v tom umějí chodit, aby příště lépe prodali.
Pozoruhodné je, že kredity CER, jimiž lze povolenky do deseti procent roční hodnoty vypouštěných emisí úspěšně nahrazovat, si i ve chvíli poklesu povolenek zachovávají nečekaně velký cenový odstup. Tuna emisí jako tuna emisí, ale s kreditem CER je o dvě eura levnější. Proč není o tyto kredity při celkovém poklesu ceny větší mela, si lze vysvětlit jen tím, že podniky svůj desetiprocentní limit při vyškrtávání povolenek už uplatnily nebo je mají na účtu. A o tom, zda kredity CER, které jsou produktem investic na snižování emisí v třetích zemích mimo EU, bude možno využívat i ve třetí fázi obchodování, není vůbec jasno.
Evropská komise má opět snahu přitvrdit svůj cíl z 20 procent emisí na 30, a to i v případě, že se ostatní státy světa nedomluví na nové dohodě nahrazující Kjótský protokol. Návrh však naráží na malou ochotu průmyslu. Nejistota z toho plynoucí rovněž trh s povolenkami nijak neposiluje. Dojde-li však k přitvrzení cíle a vyjasní-li se pravidla třetí fáze, zájem o povolenky jistě velice vzroste.

[do komínu]
16,3 eura - bylo roční maximum ceny povolenky
1,5 eura - o tolik se cena snížila v reakci na „řecké“ události

CONTENT24

O Řecku více na s. 26 a 32

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).