Menu Zavřít

Řecko v říjnu peníze ze záchranného úvěru nedostane

4. 10. 2011
Autor: profit

Eurozóna odložila rozhodnutí o uvolnění šésté tranše ve výši osmi miliard eur (zhruba 199 miliard Kč) Řecku. Zpráva inspektorů Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské unie a Evropské centrální banky (ECB) nebude hotova dříve než 13. listopadu, informovaly agentury AFP a Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Řecko tak další část peněz ze záchranného balíku získá možná až v listopadu. Šéf euroskupiny, lucemburský premiér, Jean-Claude Juncker po jednání ministrů financí eurozóny, že na půlku října plánovanou schůzku eurozóny zrušil. “Euroskupina projedná (uvolnění šesté části půjčky - pozn. redakce), jakmile bude dostupná zpráva trojky. Ta nebude nejspíš hotova dříve než 13. listopadu,“ řekl podle agentury AFP Juncker.

Právě inspektoři tzv. trojky monitorují, zda a jakým způsobem Atény dodržují podmínky, které jim mezinárodní věřitelé určili výměnou za to, že Řekům poskytnou půjčky. Eurozóna Řecku v úterý nařídila snížení vládních výdajů, vyloučila ale vypovězení Řecka z eurozóny.

Výplata další tranše se tak odložila minimálně do listopadu. Podle Junckera zástupci Řecka euroskupinu ujistili, že země bude schopna do té doby s financemi vydržet. V poslední době se přitom objevovaly spekulace o tom, že pokud by další peníze ze záchranného balíku Atény do půlky října nedostaly, nemusely by mít dost peněz například platy státních zaměstnanců či penze.

Řecko nás informovalo, že fondy budou muset být zpřístupněny během druhého týdne listopadu. Není tak nutné o tom rozhodovat nyní,“ řekl belgický ministr financí Didier Reynders. Od čtvrtka zkoumají plnění podmínek přímo v Řecku inspektoři Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské unie (EU) a Evropské centrální banky (ECB), kteří se do Atén vrátili poté, co před měsícem rozhovory přerušili. Vláda slíbila, že kvůli uvolnění peněz zavede nové daně, sníží mzdy státních zaměstnanců v průměru o pětinu a do roku 2015 sníží počet zaměstnanců ve státním sektoru o 20 procent.

BRAND24

Začátkem září byly rozhovory mezi Řeckem a inspektory přerušeny. Nyní jejich verdikt rozhodne, zda Atény dostanou životně potřebnou šestou tranši v objemu osmi miliard eur. Řecko od loňského roku čerpá mezinárodní finanční pomoc ve výši 110 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu korun). Země dostala zatím pět tranší. Řecko je první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc.

Finsko nadále požaduje záruky za část úvěrů, která na něj z druhého balíku připadne. Eurozóna se na svém jednání v noci na úterý shodla na tom, že tyto záruky budou možné. Šéf EFSF Klaus Regling ale upozornil, že se za to bude platit. “Je tak nepravděpodobné, že by takový požadavek vznesla i nějaká jiná země než Finsko,“ dodal Regling.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).