Menu Zavřít

Recese v USA podle Američanů pokračuje

27. 1. 2010
Autor: profit

Američané se nenechali zmýlit tím, že akcie od loňska posilují. Dívají se dopředu. A tam na ně čekají vyšší daně a nedostatek nových pracovních nabídek.

Autor: Isifa.cz

Nezaměstnanost v USA se v prosinci udržela na 10 procentech. Ovšem není to proto, že by se snad blýskalo na lepší časy. Naopak – přes 660 tisíc Američanů vzdalo hledání nové práce, čímž vypadli ze statistik. Od začátku krize v roce 2007 ve Spojených státech celkem ubylo 8,6 milionu pracovních míst.

Malé firmy, které jindy vytvářejí nová pracovní místa, se stále nevzpamatovaly. 10 procent jich přibíralo zaměstnance, zatímco 20 procent propouštělo. A z těch firem, které zaměstnance propouštěly, odešlo v průměru dvakrát více lidí, než kolik jich přišlo do firem, které přijímaly nové pracovníky.

Nezaměstnanost už není obavou, není pouhým problémem. V případě USA jde o hotovou katastrofu, celkem je totiž bez práce přes 15 milionů Američanů.

Málo nových nabídek

Hlavním problémem není počet propouštěných v soukromém sektoru. Ten už klesá. Problémem je nedostatek nově přijímaných. Většina amerických států navíc pracuje s napjatými rozpočty, jsou omezovány služby, a to omezuje vznik nových pracovních míst. Naopak se dá čekat zvyšování daní.

BRAND24

Americká ekonomika dokázala dlouhá léta vytvářet nejvíce pracovních příležitostí na světě. V 70. a 80. let stačil vždy pouhý rok od konce recese, aby byla nahrazena zaniklá pracovní místa.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).