Menu Zavřít

Recepty po síti startují

27. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví ing.

BRAND24

Po letech příprav Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) spustil projekt elektronického předepisování léků. V tuto chvíli jej používá zatím jen asi desítka lékařů a lékárníků. „Rozeslali jsme informační materiály spolu s upgradem softwaru, který umožní praktické využívání eReceptů, na 1700 lékařských ambulancí. Do léta oslovíme dalších osm tisíc ordinací,“ upřesňuje ředitel ústavu Martin Beneš. Do měsíce až dvou by se k projektu měly připojit také Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Masarykův onkologický ústav.
Elektronický recept by měl zjednodušit lékařům a lékárnám administrativu. Po stanovení diagnózy lékař vypíše na počítači recept, který odešle do Centrálního úložiště. Z něj pak obdrží unikátní identifikátor, tedy čárový kód, který předá pacientovi. Ten se pak s kódem prokáže v lékárně, kde mu vydají lék.
K užívání eReceptu si musejí lékaři požádat o bezpečnostní certifikát SÚKL a zařídit si zaručený elektronický předpis. Pak budou moci kontrolovat, jestli si pacienti léky vyzvedli, jaké léky jim lékárny vydaly, jaké jiné léky užívají. Zatím budou čárové kódy tisknout na papírovou formu receptu, ale v budoucnu je budou moci odesílat například pomocí SMS, což zbaví lidi například s dlouhodobou terapií povinnosti navštěvovat ordinaci jen kvůli vystavení receptu.
SÚKL chystá i lékový záznam pacienta, který po přístupu do systému uvidí, jaké všechny léky mu byly předepsány.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).