Menu Zavřít

Recept nejen na papíře

19. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Elektronický recept zvyšuje bezpečnost pacientů. Mnoho z nich ale o takové možnosti zatím příliš neví

PRO:
Elektronické předepisování léčivých přípravků umožnil zákon o léčivech. Zákonodárce stanovil, že pacienti a lékaři mají mít možnost využívat eRecept jako nástroj k bezpečnější léčbě. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) systém připravil a zprovoznil během jednoho roku. První eRecept byl v systému zaznamenán 5. ledna 2008.
Český eRecept staví na pilotních projektech (2005–2007 Třinec, Brno) a zahraničních zkušenostech (2006–2008 Dánsko, Švédsko). Díky tomu se systém eReceptu vyhnul technickým potížím. eRecept nevyžaduje zvláštní hardwarové nebo softwarové vybavení na straně lékaře či lékárny. Unikátní řešení umožňuje bezpečný přenos osobních údajů pacienta mezi lékařem a lékárníkem cestou centrálního úložiště. Každý lékař i lékárník jsou jednoznačně identifikováni. Každý úkon je doplněn autorizací původce. eRecept znemožňuje padělání předpisu. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny se ročně lékařských receptů padělá za stovky milionů korun.
Lékař může v prvním kroku předat pacientovi předpis léčivého přípravku e-mailem. Chystaná SMS forma je stejně jednoduchá. Navíc pacientovi umožní požádat lékárníka o výdej všech eReceptů na základě jediného identifikátoru.
eRecept lékaři umožňuje ověřit, jaké léky pacient skutečně v lékárně obdržel. Zkušenost dánských lékařů jasně ukazovala, že pacient neužívá vše, co lékař předepsal.
Lékárníkům nabízí e Recept více času pro pacienta. Odpadá chybné čtení, přepis údajů a následná kontrola přepisu. Úspora času 1,07 min/eRecept při výdeji. V ČR se ročně předepíše 75 milionů receptů. Pacientům umožňuje získat léky bez rizika chybné interpretace receptu lékárníkem. Pacient má přehled o léčbě v osobním lékovém záznamu. Uvedené vlastnosti eReceptu splnily zadání zákonodárce – zvýšení bezpečnosti pacientů. Malé využití eReceptu se změnilo od 1. prosince 2011. Změna zákona o zdravotním pojištění umožnila pojišťovnám úhradu eReceptu. > Počet vystavených a uplatněných eReceptů vytrvale roste. Lze tak očekávat, že zákonodárci vyslyší volání po doplnění dalších funkcí, které nabídnou pacientům i odborníkům rozhodování o léčbě nad lékovým profilem pacienta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).