Menu Zavřít

Realitní Rockcastle vstoupila do Česka. Akvizicí Fora Liberec za dvě miliardy

20. 7. 2016
Autor: Jones Lang LaSalle

Rockcastle, společnost kótovaná na burze a zaměřená na maloobchodní nemovitosti, získala od britské firmy Tesco nákupní centrum Forum Liberec za zhruba 80 milionů eur, v přepočtu 2,126 miliardy korun. Centrum nabízí 47 tisíc čtverečních metrů maloobchodních ploch. S více než 12 miliony návštěvníků ročně je nejnavštěvovanějším obchodním centrem regionu. Rockcastle zatím získal šest nákupních center v Polsku a akvizicí Fora Liberec vstoupil na český trh.

K nájemcům Fora Liberec patří mnohé silné maloobchodní řetězce. Strategií firmy Rockcastle je vytvořit portfolio maloobchodních nemovitostí v Polsku, České republice a v Maďarsku, a to formou akvizic existujících nemovitostí a nákupem pozemků pro jejich development.

„Věříme, že dokážeme dále posílit skladbu našich nájemců, což jen potvrdí dominanci centra a umožní jeho růst do budoucna,“ uvedl k akvizici prvního nákupního centra v České republice Spiro Noussis, generální ředitel společnosti Rockcastle Global Real Estate,

„Etablované liberecké nákupní centrum se v průběhu let stalo magnetem zákazníků v centru metropole. Pro společnost specializovanou na investice do maloobchodních nemovitostí je velmi dobrou příležitostí pro vstup na český trh,“ míní Hana Kollmannová, Associate Director v investičním oddělení společnosti JLL, která v transakci působila jako poradce kupující Rockcastle.

Uvolnění zdrojů a investice

Mluvčí Tesco Václav Koukolíček uvedl, že prodej libereckého Fora souvisí s hledáním různých možností jak uvolnit zdroje, které má firma v obchodních domech a jejich zpětným investováním do služeb pro zákazníky. Prodejna Tesco ve Foru zůstane, zabírá asi 10 tisíc metrů čtverečních ve dvou patrech nákupního centra.

„Obchodní dům Tesco v Liberci bude nadále pokračovat ve svém provozu jako doposud a Tesco se stává klíčovým dlouhodobým nájemcem pro nového majitele,“ dodal Koukolíček.

Forum se v Liberci stavělo v letech 2007 až 2010. Obchodní centrum za 1,7 miliardy korun nahradilo bývalý obchodní dům Ještěd ze 70. let minulého století. Investorem výstavby byla společnost Multi Development, Tesco se majitelem nákupního centra stalo v roce 2011.

BRAND24


Čtěte také:

Legendární Kotvu koupil český miliardář Skala


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).