Menu Zavřít

Rating varuje Špidlovu vládu

11. 11. 2002
Autor: Euro.cz

O jeden stupeň kleslo hodnocení schopnosti Česka splácet závazky To, čeho se ekonomové obávali, se stalo skutečností. Ratingová agentura Standard & Poor´s oznámila, že snížila hodnocení kvality a důvěryhodnosti dlouhodobých korunových závazků České republiky o jeden stupeň, a to z předchozího AA na A+.

O jeden stupeň kleslo hodnocení schopnosti Česka splácet závazky

To, čeho se ekonomové obávali, se stalo skutečností. Ratingová agentura Standard & Poor´s oznámila, že snížila hodnocení kvality a důvěryhodnosti dlouhodobých korunových závazků České republiky o jeden stupeň, a to z předchozího AA na A+.

Důvodem snížení ratingu byly obavy agentury, že česká vláda bude příliš laxní či populistická v přístupu k reformě veřejných financí a nebude ji schopna v dohledné době provést. Podle agentury by krátkozraká vládní politika blahobytu společně s neochotou odstartovat nepopulární penzijní reformu či snížit mnohé přebujelé pseudomandatorní dávky směřující do sociální oblasti mohly vést k neudržitelnosti státních financí. Jen letos by měl deficit veřejných financí dosáhnout 8,6 % hrubého domácího produktu. Nad Českou republikou se však tato hrozba vznášela již delší dobu. Již dříve se ze stejných důvodů snížilo hodnocení například Maďarska. Snížení ratingu země není jen kosmetickou vadou na kráse. Může být závažnějším problémem, než si zřejmě vláda uvědomuje. Argentinská krize byla prvotně vyvolána obavou investorů, že země je již natolik předlužená, že nebude nadále schopna splácet své závazky. Jistě, situace České republiky zdaleka není tak dramatická, jako tomu bylo či stále ještě je v Argentině. Není ale nepodobná: podle mínění zatím jedné ratingové agentury - další agentury mohou velmi brzy následovat - se zhoršuje bonita závazků země. Rating je pro mezinárodní investory základním signálem, zda do země směřovat své investice či nikoliv. Jakmile se rating začne zhoršovat, investoři dokáží své investice z dotyčné země bleskurychle stáhnout v obavě, aby o ně nepřišli. Naopak země s dobrým ratingem investory přitahují jako magnet - důkazem je Slovensko, jehož hodnocení se před nedávnem zvýšilo, a okamžitě začalo nasávat investice, které do té doby bylo rozprostřeny po celém středoevropském regionu. Česká republika je na zahraničních investicích životně závislá. Bez nich by byla vyšší nezaměstnanost, pomalejší růst, slabší koruna, nižší úroveň technologií i životní úrovně. Snížení ratingu o jeden stupeň od jedné agentury zatím není katastrofou, ale již v tomto stadiu je jasné, že řada investorů, která byla ještě před měsícem ochotna investovat do České republiky, si nyní možná zvolí zemi jinou. Budou-li však následovat další stupně ratingu dolů od dalších agentur, a to není nepravděpodobné, pak už to problém bude, a to velký. Země se nejen ocitne bez investorů, ale i bez kreditu ve finančním světě. A bude-li si chtít domácí firma či snad přímo vláda půjčit v zahraničí, neobejde se to bez značně narostlých úroků o rizikovou přirážku. Abychom se ubránili dalšímu snižování ratingu, stačí málo: aby si vláda konečně uvědomila, že veřejné finance nemůže ruinovat donekonečna a urychleně odstartovala jejich důslednou reformu. Než se tak stane, budeme muset čelit nepříznivým důsledkům snížení ohodnocení. Těmi bude zvýšený tlak na oslabování koruny spolu s tím, jak někteří investoři budou postupně ČR opouštět. Mnohé prognózy a propočty jsou tak rázem postaveny vzhůru nohama. Koruna již také skutečně v první reakci na oznámení skokově oslabila a pro nejbližší dny ani nemůžeme čekat, že by své oslabování zastavila.

„Zvolením slabé koaliční vlády s parlamentní většinou jednoho hlasu a její štědrou politikou sociálního zabezpečení vyvolává obavy o její schopnosti a ochotě k uskutečnění obtížných, ale důležitých fiskálních reforem, potřebných k zachování udržitelnosti financí země,“ úryvek ze zprávy S § P

Rating podle Standard & Poor´s

Německo AAA

Slovinsko AA

Česko A+ (pokles z AA)

Maďarsko A+

BRAND24

Polsko A

Slovensko A

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).