Menu Zavřít

Pytel blech

7. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Uvnitř koalice to skřípe více, než je premiér schopen zakrývat

Mirek Topolánek míní, Michaela Šojdrová mění. Pouhé dva dny poté, co premiér důrazně dementoval spekulace o chystaných výměnách některých členů své vlády, vystoupila šéfka lidoveckých poslanců s požadavkem na odvolání ministryně školství Dany Kuchtové. A odůvodnila to vážnými výhradami vůči způsobu, jakým ministerstvo v gesci zelených spravuje dva operační programy evropských fondů. Horká jednání koaličních špiček na toto téma asi jen tak neskončí, už teď jsou však jasné dvě věci.
Za prvé to uvnitř koalice skřípe více, než je předseda vlády schopen zakrývat. Když se Topolánek minulé pondělí rozhodl Kuchtovou sám od sebe chválit, jak zvládla kauzu lyžařského šampionátu v Liberci nebo svůj resort, pak šlo asi o vědomou snahu předejít útoku, který ale beztak přišel už ve středu. Lze z toho vyvodit, že i po premiérově pochvalných slovech na adresu ministryně obrany Vlasty Parkanové nebo ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila může brzy přijít studená sprcha od některého z koaličních partnerů, který se rozhodne žádat jejich odvolání. Topolánkovy blairovské plány na pravidelná červnová „reshuffle“ čili ministerská přepřahání jsou pouhé řeči, protože něco takového si může dovolit jen šéf většinového jednobarevného kabinetu. Za druhé je dost pravděpodobné, že Dana Kuchtová „eurofondové“ vzbouření ustojí. Kromě Topolánka se za ni totiž postavil šéf zelených Martin Bursík, který rázně vyloučil jakoukoli koaliční schůzku na toto téma. A přes to - jak čeští politici v podobných situacích rádi říkají - odvolávací mašina nejede. Důležitější však je, že hlava Kuchtové má v celé vládní minikrizi evidentně jen zástupný význam. Kritici mají na mušce spíše jejího vlivného investičního náměstka Jaromíra Soukupa, v němž vidí šedou eminenci zásahu do přípravy libereckého mistrovství a který po dramatické rezignaci náměstka Marka Mory převzal jeho evropskou agendu. Bezpartijního podnikatele Soukupa, který loni až do letní roztržky s Bursíkem pomáhal Straně zelených, a dokonce za ni vedl koaliční jednání o ekonomice, si letos na jaře přivedla Kuchtová na úřad jako svou pravou ruku.
Je fakt, že převod operačních programů Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Výzkum a vývoj pro inovace (má jimi protéct až 130 miliard korun) z rukou ministerstva školství do rukou agentury CzechInvest pod ministerstvem průmyslu a obchodu je nestandardní a zřejmě může zkomplikovat přísun peněz z Bruselu. Že vyvedení nastalo tiše, smlouvou mezi Kuchtovou a ministrem Martinem Římanem a bez vědomí vlády i koalice, je také divné. Na druhé straně na CzechInvest se Soukup obrátil o pomoc, když právě kvůli hádkám, jak má probíhat implementace obou programů, odešel Mora (do úřadu si jej přivedla Topolánkova exministryně Miroslava Kopicová) a po něm i další experti. Kromě věcných výhrad je tu však i politika. Lidovci už delší dobu pošilhávají po náměstkovském křesle na školství a Šojdrová má i ministerské ambice. Uspokojí je post náměstka pro vysoké školy a výzkum, který minulý týden rovněž po sporech opustil Pavel Komárek?
Možná uspokojí. Spíše však Bursík zatlačí na Kuchtovou, ať odvolá Soukupa, aby někdo z lidovců mohl usednout do jeho křesla. A ještě spíše proběhne nějaká komplexní rošáda, která se dotkne více náměstků a třeba i ministrů, čímž se vyřeší více nahromaděných problémů najednou. Kombinací se nabízí nepřeberně, třeba Mora už se stal náměstkem vicepremiéra Alexandra Vondry. Nezapomínejme, že i uvnitř KDU-ČSL probíhá poziční válka mezi čunkovci a kalouskovci a že na ministerstvu pro místní rozvoj se brzy uvolní místo po zeleném náměstkovi Petru Pávkovi.
Tak či onak, je jasné, proč dal Topolánek koalici jasnou výstrahu, že výměnu ministrů považuje výhradně za svou záležitost a že bleskové vystřídání Heleny Třeštíkové Václavem Jehličkou na ministerstvu kultury letos v lednu považuje na delší dobu za poslední rekonstrukci svého týmu. Dobře ví, že vládní personální politika se neřídí žádnými červnovými cykly, ale má blíže k přírodě. Jakmile byla koncem léta s(z)klizena plesnivějící kauza Jiřího Čunka a pod střechou je reforma veřejných financí, dostali koaličníci roupy k dobývání nových pozic. Udržet pohromadě takový pytel blech nebude lehké.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).