Menu Zavřít

PwC: Stabilita zaměstnavatele je pro studenty víc než nástupní plat

22. 11. 2011
Autor: profit

Nejdůležitějším kritériem pro výběr budoucího zaměstnavatele je stabilita firmy, ta je pro studenta mnohem důležitější než nástupní plat. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC, o kterém blíže informovala dnes.

Foto: Profimedia.cz

Perspektivní práce, která mě baví, ve stabilní firmě, to je to, co dnes studenti hledají. Stále více si uvědomují, že stabilita firmy souvisí i s její dlouhodobou strategií, chováním a hodnotami. Proto se letos firemní hodnoty budoucího zaměstnavatele ukázaly jako důležitější než nástupní plat,“ uvedl Václav Prýmek, partner ve společnosti PwC Česká republika

Stejně jako v loňském roce přibližně polovina (49 procent) studentů považuje společenskou odpovědnost za jedno z rozhodujících kritérií při volbě budoucího zaměstnavatele. Firmy by se tedy měly pečlivě starat o to, jak jsou odpovědné, neboť alespoň nějakým způsobem se o jejich aktivity v této oblasti zajímá 9 z 10 studentů. Oproti předchozímu roku jsou pro studenty firemní hodnoty důležitější než nástupní plat. Studenti se také chtějí sami zapojit do programu společenské odpovědnosti svého nového zaměstnavatele. Zhruba třetina by bylo ochotna bezplatně pomáhat neziskové organizaci formou pro bono služeb a čtvrtina by se chtěla zapojit do dobrovolnictví sociálního charakteru.

BRAND24

Studenti jsou jednoznačně virtuální komunitou. Získávání tipů na studentské či absolventské práce by si bez internetu už nedokázali představit. Nejčastěji (89 procent studentů) je hledají na internetových stránkách jednotlivých společností. Následují specializované pracovní servery (80 procent) a teprve s delším odstupem první osobní kontakt – veletrhy práce (30 procent). Dvojciferný podíl (25 procent) mají ještě pracovní sekce webových stránek jednotlivých univerzit a vysokých škol.

I když se studenti pohybují ve virtuálním světě jak ryba ve vodě, o svém budoucím zaměstnavateli mají představy poměrně reálné. I proto hledají nejčastěji informace o absolventských místech a o svém budoucím zaměstnavateli na stránkách konkrétní firmy,“ uvedl Prýmek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).