Původ potravin až po suroviny

03. ledna 2005, 00:00 - admin
03. ledna 2005, 00:00

Potravináři musí od roku 2005 zajistit takzvanou dosledovatelnost produkce, tedy vést přesné údaje o původu surovin v daném výrobku i o tom, kam byl dodán. Požadují to předpisy Evropské unie. Podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka bude jejich dodržení představovat pro odvětví náklady v desítkách milionů korun.

Firmy, které mají velkovýrobní linky, nemohou prakticky postupovat jinak, než instalovat příslušné strojní zařízení. V Evropě je například běžné používat pro tento účel čárový kód. Možností je i lepit natištěné štítky nebo razítkovat. Ruční evidenci si může dovolit spíše malý výrobce. Ideální je technické vybavení, kde je riziko chyby poměrně nízké, soudí prezident komory. Zájem firem o dosledovatelnost ke konci roku výrazně stoupl. Řada podniků ale splnění požadavku nechala na poslední chvíli a zřejmě ne všechny se s ním v termínu vypořádají na 100 procent.

Mohlo by vás zajímat

Další videa z Euro TV
  • Petr Čáp z GO parking: Jsme více než parkoviště

  • Krátké povídání s Dlouhým Vladimírem

  • Jiří Grund: Za předražené ceny mobilních tarifů mohou…

  • Firma s hypotékami za 22 miliard

  • Nejnadějnější český export: STRV vyvíjí z Prahy aplikace…

  • Petr Zahradník v Euro TV: Evropa se změní, brzo a hodně

  • Martin Komárek: Už nebudu klukem z plakátu

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

Hry pro příležitostné hráče
Zavřít