Původ potravin až po suroviny

03. ledna 2005, 00:00 - admin
03. ledna 2005, 00:00

Potravináři musí od roku 2005 zajistit takzvanou dosledovatelnost produkce, tedy vést přesné údaje o původu surovin v daném výrobku i o tom, kam byl dodán. Požadují to předpisy Evropské unie. Podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka bude jejich dodržení představovat pro odvětví náklady v desítkách milionů korun.

Firmy, které mají velkovýrobní linky, nemohou prakticky postupovat jinak, než instalovat příslušné strojní zařízení. V Evropě je například běžné používat pro tento účel čárový kód. Možností je i lepit natištěné štítky nebo razítkovat. Ruční evidenci si může dovolit spíše malý výrobce. Ideální je technické vybavení, kde je riziko chyby poměrně nízké, soudí prezident komory. Zájem firem o dosledovatelnost ke konci roku výrazně stoupl. Řada podniků ale splnění požadavku nechala na poslední chvíli a zřejmě ne všechny se s ním v termínu vypořádají na 100 procent.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče