Menu Zavřít

Putinův muž v Praze: mocný šéf ruských železnic si chválí vztahy se Zemanem

6. 4. 2015
Autor: profimedia.cz

Sankce uvalené proti Rusku před rokem kvůli anexi ukrajinského Krymu měly potrestat lidi s těsnými vazbami na Kreml. V „klubu přátel“ prezidenta Vladimira Putina se ocitl také Vladimir Jakunin, který zhruba deset let stojí v čele Ruských železnic. Má pověst jednoho z nejvlivnějších lidí v zemi. Kvůli sankcím nesmí jezdit do USA a Austrálie, avšak po Evropě má pohyb volný.

Letos v březnu se Jakunin v české metropoli objevil již podruhé, když přijel na mezinárodní setkání železničářů. Poprvé v lednu přitom vzbudil značný rozruch, když se na Pražském hradě zúčastnil konference, kterou u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim pořádal Evropský židovský kongres. Byl na ni pozván Vladimir Putin, avšak kvůli mezinárodnímu tlaku nepřijel.

Rusko nakonec zastupoval právě šéf železnic. Nikoli však z titulu této funkce, ale jako veřejný aktivista. Je totiž zakladatelem světového fóra Dialog civilizací, které pravidelně pořádá panelové diskuse politiků, vědců a intelektuálů. Fóra se opakovaně účastní i český prezident Miloš Zeman.

Rodinní přátelé

Jakuninovy vztahy s českým prezidentem překračují obvyklý pracovní rámec. „Poznal jsem ho (Zemana) i jeho rodinu, když dcera Kateřina byla malá holčička. Znám také jeho manželku. Když lidé spolu komunikují, vyměňují si názory, tak se sbližují,“ odpověděl Jakunin týdeníku Euro na dotaz, jak se jeho organizaci podařilo získat českého spojence.

Vážím si tohoto člověka, jeho pozice, vytrvalosti a pevnosti. Je mi velmi sympatický

Jejich přátelství prý začalo dávno předtím, než se Zeman stal prezidentem. „Seznámili jsme se náhodou, přes společné přátele, když byl obyčejný důchodce,“ vysvětlil. Velmi si přitom cení postoje Miloše Zemana, který kritizuje západní sankce vůči Rusku a vyzývá k obnovení dialogu.

„Vážím si tohoto člověka, jeho pozice, vytrvalosti a pevnosti. Je mi velmi sympatický,“ uvedl Jakunin v Praze. Zeman podle něj „odvádí užitečnou práci pro svou zemi a jedná v zájmu Česka, nikoli jiných zemí“. „Možná si někdo říká, že je to jeho nedostatek, ale já to považuji za jeho přednost. Takových politiků v současné době v Evropě není mnoho,“ myslí si ruský představitel.

„Chtějí ho pošpinit různými barvami, ale on stál u zrodu nové a demokratické České republiky. Je jedním z jejích tvůrců,“ připomněl zásluhy českého politika. Podle něj se „Američanům nelíbí to, co Zeman dělá pro Česko“. „No a co? Pro mne je svědectvím jeho přesvědčení to, že svůj plat bere v korunách, ne v dolarech,“ uvedl.

Odvážný prezident

Ve svém projevu na konferenci Dialogu civilizací Zeman loni na podzim kritizoval sankce, které kvůli ukrajinské krizi uvalily proti Rusku Spojené státy a Evropská unie, a vyzval k jejich zrušení. Popudil tím část české veřejnosti i západní politiky. Podle Jakunina to však svědčí o jeho „odvaze a občanské statečnosti“.

Stejně jako český prezident má Jakunin za to, že sankce nikam nevedou a že izolace Ruska je kontraproduktivní. „Politika sankcí nemá nic společného s deklarovanými cíli, podle nichž by měly přimět Rusko ke změně postoje vůči Ukrajině. Souhlasím s prezidentem Putinem, že nebýt Ukrajiny, vymysleli by si (na Západě) něco jiného. Reálným cílem je nedopustit sblížení Ruska s Evropou a pokusit se o politickou izolaci Ruska. Konflikt na Ukrajině je jen historická skutečnost, nic víc,“ myslí si ruský představitel.

Starý přítel

V čele státního podniku Ruské železnice, který má přes milion zaměstnanců, stojí Jakunin již deset let. Široké pozornosti se mu přitom dostalo díky blogerům, kteří jej v diskusích na internetu označují za „starého přítele ruského prezidenta“. Touto nálepkou ho častuje zejména aktivista Alexej Navalnyj, považovaný za jednoho z předáků ruské opozice. Ten si šéfa ruských železnic vzal na paškál již před několika léty a pravidelně sleduje jeho majetkové poměry.

Podle něj se šéf státních železnic dopouští střetu zájmů, zneužívá služební postavení a své prostředky odvádí do finančních rájů. Zároveň mu vytýká, že těží se svých nadstandardních styků s ruským prezidentem, kterého zná z doby působení ve strukturách tajné policie KGB.

Vladimir Jakunin

V roce 2006 byl Jakunin považován za jednoho z kandidátů na kremelský „trůn“, spolu s tehdejšími vicepremiéry Dmitrijem Medveděvem a Sergejem Ivanovem. Tehdy však prohlásil, že o místo následníka nestojí a že se chce soustředit na reformu ruských drah. Přestože se pod ním loni židle mírně zachvěla, byl nakonec znovu potvrzen ve funkci šéfa železnic. Stále je přitom považován za jednoho z nejmocnějších lobbistů v zemi a kontakty s ním se zjevně vyplácejí. Sám Zeman to potvrdil, když prozradil, že se díky užitečným stykům podařilo získat zakázku pro firmu CZ Loko.

Na sankčním seznamu se Jakunin ocitl spolu s dalšími vlivnými ruskými manažery, které média označují za „Putinovy přátele“. Restrikce se týkají mimo jiné miliardářů Arkadije a Borise Rotenbergových, Jurije Kovalčuka či Gennadije Timčenka. Všechny prý spojuje to, že byli členové chatařského družstva Jezero, které založili v 90. letech minulého století. Mnozí z nich si v posledních letech přišli na lukrativní státní funkce a slušné jmění, a stali se tak terčem opozice.

Mělo se za to, že kvůli sankcím budou tlačit na prezidenta, aby změnil svůj postoj k Ukrajině. Nikdo z lidí, kteří se ocitli na seznamu, se však za rok jako výrazný kritik Kremlu neprojevil. Sociologické průzkumy navíc ukazují, že se Putin těší zcela největší podpoře, jakou měl za dobu své politické kariéry.

Neurážejte Rusy!

Dopad sankcí Jakunin prý osobně nevnímá jako velké příkoří. „Kéž by to byl můj jediný problém,“ reagoval se smíchem na dotaz, zda mu restrikce komplikují život. „Z hlediska služebních povinností to není žádná komplikace. Nepříjemné je však pro mě to, co se o mně šíří po internetu. Navíc tomu, kdo mě uráží, nemohu ani nafackovat,“ uvedl s nadsázkou. Posteskl si zároveň, že jej Američané označují za „Politically Exposed Person“ (PEP), což představuje omezení také pro lidi, kteří jsou s ním v blízkém příbuzenském či podnikatelském vztahu.

Podle ruských médií žijí rodiny obou Jakuninových synů v zahraničí. Přesto je prý přesvědčen, že omezení Rusy nezlomí. Má za to, že situace, která kolem Ruska vznikla, tamní obyvatele stmeluje. „Lidé, kteří znají ruské dějiny, vědí, že Rusové mohou být lehkomyslní a bezstarostní, mohou se dokonce oddávat opilectví, ale když se překračuje určitá hranice, která ohrožuje Rusko, pak se ruský lid sjednotí a žádné překážky pro něj neexistují. Nyní tento moment nastal,“ řekl novinářům. Pro západní politiky je podle něj důležité pochopit, že hranice, do které bylo možné Rusko ponižovat a urážet, se právě naplnila. „Dál už to nejde. Je třeba hledat cesty k obnovení vztahů a přestat Rusy urážet,“ míní.

Vladimir Ivanovič Jakunin
Narodil se 30. června 1948 v obci Melenki ve Vladimirské oblasti. V roce 1972 absolvoval Leningradský ústav mechaniky. Pracoval v chemickém ústavu a v letech 1977 až 1982 působil ve správě Státního výboru Rady ministrů SSSR pro zahraniční styky. V letech 1985 až 1991 pracoval na sovětském zastupitelství při OSN v New Yorku. V 90. letech založil Mezinárodní středisko pro obchodní spolupráci. Byl také jedním ze zakladatelů banky Rossija a stal se členem jejího představenstva. Od roku 2000 působil ve státní správě. Mimo jiné pracoval jako ministr dopravy a ministr železniční dopravy. V roce 2005 byl jmenován předsedou akciové společnosti Ruské železnice. Zároveň působí jako vedoucí katedry politologie na Moskevské státní univerzitě. Je doktorem politických věd. Od roku 2012 zastává funkci předsedy Mezinárodního svazu železniční dopravy. Znovu zvolen byl v prosinci 2014. Je ženatý. Má dva syny a tři vnoučata. Mluví anglicky.

Zdroj: RIA Novosti

Autorka je spolupracovnicí redakce


Čtěte také:

The Financial Times: Zeman vede válku s českou diplomacií

BRAND24

Na pražské konferenci k holokaustu vystoupil i Putinův spolupracovník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).