Menu Zavřít

Půlka Čechů zatím krizi nepocítila. Euro ale nechtějí

11. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Černé prognózy dopadů finanční krize jsou už půl roku hlavním tématem všech světových médií. U čtyř pětin českých domácností se ale příjmy za tu dobu nezměnily nebo jen mírně klesly. Ukázala to studie GfK Praha z letošního března.

Autor: Martin Siebert

Celkem u 47 procent domácností se v posledním půlroce příjem nesnížil, u 31,9 procenta lidí zatím pouze mírně. Jen u 14,5 procenta domácností se snížil příjem výrazně.

Naopak 1,5 procentům českých domácností se příjem zvýšil. „Na rozdíl od října minulého roku jsou pociťované dopady krize významně ovlivněny sociálními faktory. Nejvíce zasáhla více početné domácnosti a domácnosti s nižšími příjmy. Z regionálního hlediska jsou nejvíce postiženy severní Čechy, kde až 22 procent dotázaných občanů uvedlo pokles svých příjmů,“ upřesnil závěry studie její autor Pavol Frič z GfK Praha.

Bankám lidé stále věří**

„Stejně jako v říjnu minulého roku, tedy záhy po vypuknutí finanční krize, stále platí, že Češi se ani tak nebojí o úspory v bankách jako o snížení své životní úrovně,“ uvádí průzkum.

Bankovnímu systému v Česku podle něj lidé vesměs stále věří, a to i přesto, že v zemích ležících západně od Česka zkrachovalo několik bank.

BRAND24

O své úspory v bankách nemá strach nebo neví, zda se má obávat, mírná většina dotázaných. Přesto důvěra v banky působících na českém trhu oproti říjnu roku 2008 klesla o deset procent.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).