Menu Zavřít

Půl království chudým

25. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Českého uhlobarona Zdeňka Bakalu přitahuje projekt amerických miliardářů

Když je v pohádkách třeba vykonat hrdinský čin a zachránit princeznu, slíbí král její ruku a přihodí k tomu polovinu království. Za vzor si pohádkové řešení vzali i novodobí mocní. Princeznu sice nenabízejí, ale aby byl svět lepší, chudoba menší, vzdělanost vyšší, jsou ochotni dát přesně polovinu svých impérií.
Řeč je o projektu nekorunovaných králů byznysu Billa Gatese, zakladatele Microsoftu, a fenomenálního investorského guru Warrena Buffetta. Ti letos rozběhli projekt, jejž pojmenovali Giving Pledge, tedy volně přeloženo Slib věnování. Přesvědčili dalších 38 dolarových miliardářů, aby spolu s nimi závazně přislíbili, že buď ještě za života, nebo po smrti věnují alespoň polovinu svého pohádkového bohatství na charitativní projekty.
Vzhledem k tomu, že se ke dvěma nejbohatším mužům Ameriky připojili osobnosti jako mediální mogul Ted Turner, bývalý šéf Citigroup Sandy Weill s manželkou, hvězdněválečný režisér George Lucas nebo newyorský starosta Michael Bloomberg, přislíbený balík se vyšplhal na minimálně 170 miliard dolarů.
Po mediálním humbuku, jak tito lidé jdou vstříc dalším svým příkladem, se seznam nerozrostl ani o jméno.

BRAND24

Zaměřeno na vzdělání

Šance se ovšem americkým donátorům začala rýsovat v malém českém rybníčku, kde slavný žebříček časopisu Forbes objevil dolarové miliardáře zatím tři.
Jednoho z nich výzva Gatese s Buffettem podle zjištění týdeníku EURO výrazně oslovila, a charitativní nadace tak mají šanci, že získají půl jeho majetku. Jde o Zdeňka Bakalu, který stojí za těžební společností OKD.
„Dát polovinu majetku nepovažuji jen za gesto, ale za opravdový čin. Chápu jejich rozhodnutí a pravděpodobně se ve svém životě rozhodnu podobně,“ sdělil Bakala týdeníku EURO.
Kam by jeho majetek, Forbesem odhadovaný na 1,2 miliardy dolarů, putoval, je zřejmé ze současných projektů, jež český miliardář se svou manželkou Michaelou Maláčovou podporuje. Ty se řídí heslem: „Chceš-li nasytit člověka na jeden den, dej mu rybu, chceš-li ho nasytit na celý život, nauč ho chytat ryby.“ Podporují tak především vzdělávání.
„V Česku se díky mým osobním financím buduje knihovna Václava Havla, bude se stavět budova školy PORG (gymnázium vedené Václavem Klausem ml.) v Ostravě. Nadace Zdeňka Bakaly platí studium nadaným českým studentům na prestižních univerzitách,“ vyjmenovává Bakala.
Řadu nadaných mladých lidí ostatně loví Bakalova nadace v revíru podporovaném dalším z českých boháčů – Petrem Kellnerem. Konkrétně mezi absolventy jím a jeho ženou zaštítěného prestižního osmiletého gymnázia Open Gate. To se ostatně letos ještě rozrostlo o základní školu.
Sám Kellner o podobném kroku jako Bakala neuvažuje. „Projekt panů Gatese a Buffeta je úctyhodný, manželé Kellnerovi nicméně preferují přímou odpovědnost spojenou s charitativními projekty,“ vzkázal přes tiskového mluvčího Milana Tománka muž, jehož majetek Forbes odhadl na 7,6 miliardy dolarů.
Ze svého majetku ovšem ukrajuje každoročně desítky milionů. „Nadace Educa každoročně věnuje desítky milionů korun na podporu studia nadaných dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí na tomto gymnáziu. Nadaným studentům pak dále přispívá formou stipendií na studium na zahraničních univerzitách,“ uvedla Jitka Tkadlecová z PPF, jež má komunikaci charitativních projektů na starost.
Stejně jako Petr Kellner neuvažují o proklamativním odevzdání půlky majetku ani miliardáři z PentyInvestments Marek Dospiva a Jaroslav Haščák. Majetek každého z nich odhaduje až na 20 miliard korun.
„Naše strategie společenské odpovědnosti stojí na třech pilířích. Vzdělávání, podpoře podnikavosti a na projektovém partnerství, jež má přinést lepší prostředí, v němž podnikáme,“ vyjmenovává mluvčí Penty Martin Danko.
Ze svých peněz partneři Penty financují od roku 2002 nadaci s ročním rozpočtem okolo 400 tisíc eur (asi deset milionů korun), z kterých se platí především vzdělávací aktivity a partnerství s různými think-tanky. Mezi ty se řadí třeba Prague Twenty, Konzervatívny Inštitút M. R. Štefánika.
Novinkou od loňského roku je druhý fond, do nějž Dospiva a spol. nasypali 300 tisíc eur. „Jeho cílem je podpořit podnikatelské projekty s inovativními myšlenkami, které mají ambici přinést užitek nejen svým tvůrcům, ale i širšímu okolí jako například nová ekologická řešení,“ vysvětlil Danko.

Ropné miliony parkům

Z řady českých miliardářů zaměřujících se ve svých charitativních projektech na vzdělání mírně vybočuje Karel Komárek, vládce společnosti KKCG, kam patří například Moravské naftové doly. Český „ropný král“, jehož majetek má mít hodnotu až 26 miliard korun, se zaměřil na životní prostředí ve městech.
K projektu Giving Pledge se sice nehlásí a zaštiťuje se obecným prohlášením, že „je správné, pokud úspěšní podnikatelé část zisků investují k dobru a ve prospěch ostatních“, ale sumou 75 milionů korun za poslední čtyři roky se řadí k největším donátorům v Česku.
Peníze posílá své nadaci Proměny, která se zaměřuje na městskou krajinu. „Pomáhá zakládat a udržovat veřejnou zeleň a motivuje tak děti i dospělé k aktivnímu využití volného času a relaxaci v městské zeleni,“ uvedl Komárkův mluvčí Dan Plovajko. Díky Proměnám byly upraveny například Janův park nebo park Alejka v Broumově. Nyní běží projekt rekultivace ostrova Santos v Sušici.
Vysokou částkou asi 50 milionů ročně podporují své charitativní aktivity společníci z finanční skupiny J&T Patrik Tkáč. Stejně jako jeho otec Jozef a také Ivan Jakabovič se díky svým majetkům umisťují pravidelně mezi nejbohatšími Čechoslováky. Ani jim neleží na srdci tolik vzdělávání, ale prioritou je pro ně náhradní rodinná péče.
„Jde zejména o podporu pěstounských rodin. Pomáháme nejen konkrétním lidem, ale také organizacím, které poskytují náhradním rodičům služby a vzdělávání,“ upřesňuje Gabriela Lachoutová, která má charitu skupiny na starost. Aktuálně Nadační fond – tedy česká větev charity J&T – pomáhá s vybudováním zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc v Karlových Varech.
Neochota českých boháčů veřejně se zavázat k odevzdání části jejich majetku, koresponduje s kritikou, která se na projekt Gatese a Buffetta snesla v Americe. „Může se to zdát jako pouhá PR akce a ještě ke všemu sami účastníci se v ní jakoby povyšují na královské rodiny,“ vysvětluje rozporuplné reakce na Giving Pledge šéfka Filantropické Inciativy Ellen Remmerová v listu The New York Times.
Čeští miliardáři se většinou ve světle reflektorů neradi vidí a i jejich charitativní projekty se často drží v ústraní mediálního zájmu.
Přesto komentátoři předních listů dávají Buffettovi s Gatesem naději na další přírůstky do stáje. „Filantropie se může stát módou nové generace boháčů, jejichž majetek ustojí krizi. Být na seznamu Giving Pledge se pak stane formou společenského statusu, který dnes představují jachty a tryskáče. Ty se tak stanou spíše out,“ míní v listu Wall Street Journal Robert Frank.
Ostatně sám Zdeněk Bakala si vychovává nástupce, kteří by se časem mohli na prestižní list zapsat. „V poslední době nás hodně mile překvapili studenti, kteří se ucházeli o stipendia od Nadace Zdeňka Bakaly. V motivačních esejích i během pohovorů uvažovali, jak mohou poté, co získají vzdělání a nezbytný rozhled, pomoci společnosti a lidem, kteří to potřebují. Přišlo jim to samozřejmé,“ tvrdí miliardář.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).