Menu Zavřít

Půjdeme v háj

10. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Stavební projekt
Půjdeme v háj
Nové sídliště, tentokrát značně odlišné od oněch panelákových z doby reálného socialismu, vzniká na pomezí Modřan a Komořan, v takzvaném Modřanském háji. Developerská a investiční společnost Quinlan Private Golub postaví na pozemku v těsném sousedství lesa o velikosti dvanáct hektarů celkem 588 bytových jednotek ve třinácti bytových domech, devíti terasových domech, dvanácti vilových domech a dvaceti dvojvilách. Ceny bytů budou začínat na 55 000 korunách za metr čtvereční, většina budov bude mít pouze tři a méně podlaží.
Součástí projektu českého architektonického studia A69 je také místní infrastruktura včetně obchodů, služeb, parku a dětského hřiště. Investor zdůrazňuje zejména rodinný charakter bydlení v Modřanském háji, kterému by mělo odpovídat i vybavení bytových jednotek. (Snímky představují kuchyň a koupelnu bytů, které budou v Modřanském háji).
Výstavba první fáze začíná letos na jaře a vznikne v ní 122 bytových jednotek, modelový byt 3 + kk a prodejní centrum, které bude nejvyšší, čtyřpatrovou budovou. Dokončení prvních domů a bytů se plánuje na začátek příštího roku, celý projekt hodlá developer zvládnout do roku 2013.
Více na www.modranskyhaj.cz
Martin Mašek

Fotograf roku podeváté
Vítězem devátého ročníku největší fotografické soutěže v Česku Fotograf roku se stal Zdeněk Dvořák, který současně zvítězil i v kategorii Objev roku. Jako Fotografie roku byl oceněn snímek Jindřicha Kaase Rodinné pouto. Top fotografkou se stala Jitka Vodolánová, fotografem roku junior Pavel Juřík, nejlepší fotografickou školou SVČ Turnov a cenu Camera Magna získala za významný přínos české fotografii v roce 2008 skupina PPF.
Deseti soutěžních kol se zúčastnilo 8792 fotografů z Česka a Slovenska, celkem bylo zasláno 29 435 platných soutěžních snímků. Vedle profesionální poroty tentokrát fotografie hodnotili i návštěvníci soutěžního webu www.fotografroku.cz.
Popisek:
Jindřich Kaas: Rodinné pouto

V pravém peří
Nová inscenace zřejmě nejproslulejšího světového klasického baletu Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského měla premiéru v Národním divadle v Praze. Balet s pražským baletním souborem nastudoval proslulý tanečník, choreograf a režisér, současný umělecký šéf Finského národního baletu Kenneth Greve. Scénografistka a návrhářka kostýmů Karin Betzová dokonce labutí sukénky vybavila skutečným peřím.
Dvojroli Odetty a Odilie alternují Zuzana Susová a Nikola Márová, roli prince Sigfrieda Jiří Kodym a Michal Štípa a čaroděje střídavě tančí Alexandre Katsapov a Richard Kročil. Orchestr Národního divadla řídí Sergej Poluektov.
Po dvou únorových premiérách jsou další představení Labutího jezera připravena na 11. a 12. března a 22. dubna.

BRAND24

Hodně štěstí s tím tourbillonem
Novince vyhlášené švýcarské značky Patek Philippe snad už ani nelze říkat hodinky. Model Grande Complication Ref. 5207 je vybaven několika komplikovanými mechanismy: věčným kalendářem, minutovou odbíjecí repeticí, ukazatelem měsíční fáze, indikátorem dne/noci, zobrazením dne v týdnu, data, měsíce a čtyřletého cyklu přestupného roku a například i takzvaným tourbillonem. To je mechanismus, který kompenzuje vliv změn gravitace země na přesnost chodu hodinek. Pro ilustraci: je složený z 69 dílů a váží pouhé 0,3 gramu. Platinové pouzdro typu Calatrava s vyváženým číselníkem skrývá složité ústrojí, jehož chod může majitel sledovat přes safírové sklíčko na spodní straně hodinek. Cena Grande Complication Ref. 5207 se pohybuje kolem 12 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).