Menu Zavřít

První výhra

28. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Česko vs. ArcelorMittal

Česko porazilo v arbitráži o 5,79 miliardy korun firmu ArcelorMittal. Světová ocelářská jednička žádala po státu odškodnění za to, že nedostala slíbených čtrnáct procent akcií Nové huti, dnes ArcelorMittal Ostrava.
„Veškeré nároky žalobce byly zamítnuty,“ konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek. Pařížský tribunál navíc rozhodl, že ArcelorMittal zaplatí Česku náklady na právníky ve výši půl milionu eur.
Problémy státu se čtrnáctiprocentním podílem začaly v polovině devadesátých let, kdy se snažil privatizovat Novou huť. Původně měla získat akcie firma Petrcíle. Stát ji ale kvůli neplnění podmínek smlouvu vypověděl a podíl slíbil Mittalu.
Česko vyhrálo v souvislosti s akciemi Nové huti již druhý spor. Na arbitry se obrátila i firma Petrcíle, která rovněž požadovala miliardové odškodné. Letos v lednu však arbitři rozhodli, že Petrcíle na odškodnění nemá nárok. Zároveň však přikázali státu, aby čtrnáctiprocentní podíl v ocelárnách Petrcíle prodal za 850 milionů korun, což je zhruba desetina jejich aktuální hodnoty. Současně s tím oznámila společnost PPF Investments, že má na akcie předkupní právo. Dle informací týdeníku EURO mají o odkup podílu eminentní zájem dvě společnosti, ArcelorMittal a skupina Evraz, která ovládá Vítkovice Steel.
Spory Česka s firmou ArcelorMittal však nekončí. V další arbitráži požaduje koncern odškodnění dvacet miliard korun za to, že jej stát vyloučil z privatizace Vítkovice Steel. Londýnská arbitráž je však nyní na žádost účastníků přerušena. Stát spolu s Mittalem hledá kompromisní řešení.

Souvislosti:

Mezinárodní arbitráže, v nichž figuruje ČR
Ukončené:
CME – důvod: TV Nova, stát přišel o deset miliard
NOMURA – důvod: IPB, o odškodném se jedná
EASTERN SUGAR – důvod: cukerní kvóty, stát přišel o 700 milionů korun

Neukončené:
DIAG HUMAN – důvod: krevní plazma, stát přišel o 327 milionů Kč, hrozí další miliardy
EMV – důvod: regionální TV3, hrozí škoda jedna miliarda Kč
FRONTIER PETROLEUM SERVICES – důvod: firma LET, hrozí škoda 330 milionů Kč
INVESMART – důvod: Union banka, hrozí škoda sedm miliard korun
PHOENIX ACTION – důvod: společnost Benet, hrozí škoda 680 milionů korun (přerušeno)

BRAND24

Pramen: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).