Menu Zavřít

První tanker připluje v srpnu

18. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Dodávky ropy

Také po celý uplynulý týden přitékalo do Česka ropovodem Družba méně ruské ropy, než je obvyklé. Zástupci českého ropného průmyslu proto jednali s provozovatelem ropovodu TAL, zda poskytne větší kapacity pro přepravu suroviny do České republiky z přístavu Terst. Ruská diplomacie i ropovodná společnost Transněfť minulý týden tvrdily, že jde o soukromý obchodní problém mezi dodavateli a odběrateli ropy a že je způsoben „technicko-organizačními“ problémy u těžařské firmy Tatněfť. Toto vysvětlení se ale nejeví jako příliš pravděpodobné ve světle skutečnosti, že jsme jedinou zemí, kam v posledních týdnech Rusko dodávky ropy krátilo.

Česká ropa skončila v Turecku
Prestižní deník International Herald Tribune dal snížení dodávek ropy do České republiky do přímé souvislosti s podepsáním smlouvy o radaru mezi ČR a USA. V České republice tuto interpretaci nechce zatím oficiálně nahlas říct nikdo z dotčených společností (Česká rafinérská, Mero a Unipetrol), ani zástupci ministerstev zahraničních věcí a průmyslu a obchodu. Přitom je zjevné, že pokud by šlo o „technicko-organizační problémy“, tak by pravděpodobně postihly více odběratelů ruské ropy, než jen Českou republiku, která je jedním z nejmenších zákazníků. Bezproblémové dodávky plynou i na Slovensko, které s námi leží na stejné větvi ropovodu Družba.
„Nevím o žádné jiné zemi, která by nyní byla postižena krácením dodávek ropy z Ruska,“ potvrdil Václav Bartuška, český velvyslanec se zvláštním posláním pro energetickou bezpečnost. Na nótu, kterou se Česká republika dotazovala na příčiny poklesu dodávek ropy, zatím nepřišla z Moskvy žádná odpověď.
Jeden z dodavatelů ruské ropy do České republiky, společnost Tatněfť, oznámila minulý týden agentuře Reuters, že to byla ona, kdo zavřel kohoutky. Poradce náměstka jejího ředitele Nurislam Subajev řekl, že ropu pro Českou republiku přesměrovali do Turecka, protože měli nedostatek objemu pro splnění plánu pro tureckou rafinerii Tupras. Ta je prý jedním z největších odběratelů Tatněfti, a tak dostala přednost. Proč ale byla zkrácena Česká republika, a ne některý jiný z odběratelů Tatněfti, Subajev nevysvětlil.

Neteče, ale kape
„Celý minulý týden přitékalo ropovodem Družba do České republiky méně ropy, než bylo nasmlouváno. A to asi o třicet až čtyřicet procent,“ řekl týdeníku EURO ředitel pro strategický rozvoj a správu ropovodné společnosti Mero Libor Lukášek.
Českým rafineriím to však zatím nepůsobí žádné velké potíže, neboť se dohodly na pomoci se Správou státních hmotných rezerv, a také se jim již podařilo nakoupit chybějící ruskou ropu na moři. Tankery s ní již směřují do Středozemního moře do italského přístavu Terst, odkud by měla putovat ropovody TAL a IKL do České republiky. První tanker se 140 tisíci tunami ruské ropy dopluje podle generálního ředitele ropovodné společnosti Mero Jaroslava Pantůčka do přístavu Terst 10. srpna.
Ve středu jednali zástupci společnosti Mero a českých rafinerií s vedením ropovodu TAL, který spojuje přístav Terst s ropovodem IKL. „Výpadek ropy na ropovodu Družba bude nahrazen dodávkami ropovody TAL a IKL. Dohodli jsme s provozovatelem ropovodu TAL, že nám umožní navýšit kapacitu dodávek tak, abychom mohli nahradit chybějící ropu z Ruska v plném objemu,“ řekl ředitel Lukášek.
Šéf Mera dodal, že se podařilo dohodnout navýšení objemu přepravované ropy nad roční kvótu pro letošní i příští rok. „Nominace, tedy objem přepravené ropy za celý rok, se domlouvají 18 měsíců předem. Byly tedy již dohodnuté i pro příští rok, ale vzhledem k určité volné kapacitě na ropovodu TAL se nám podařilo domluvit, že nám v přístavu Terst zpracují a přepraví i objemy nad tuto nominaci,“ upřesnil Pantůček. První várkou bude podle Pantůčka právě tanker se 140 000 tunami ruské ropy. Zpracování této suroviny a její poslání ropovodem již TAL odsouhlasil. O kolik set tisíc tun ročně bude možné přepravu ropovodem TAL navýšit, ale nechtěli zástupci Mera konkretizovat. Do Česka se ročně dováží zhruba 7,7 milionu tun ropy. Z toho cca 5,5 milionu ropovodem Družba z Ruska a 2,2 milionu ropovodem IKL z terminálu v Terstu.

BRAND24

Situace
- Ruská firma Tatněfť omezila začátkem července dodávky ropy do Česka
- Přesměrovala je do Turecka, kde jsou údajně lepší ziskové marže
- Neoficiálně se hovoří o odvetě za smlouvu o radaru mezi ČR a USA
- Vlastníci České rafinérské již nakoupili chybějící ropu na moři
- První tanker dopluje do přístavu Terst 10. srpna
- Ve státních rezervách je nyní ropa, která by pokryla 95denní spotřebu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).