Menu Zavřít

První postřehy k novému zákonu o zadávání veřejných zakázek

31. 10. 2016
Autor: Danyi

Asociace pro veřejné zakázky (AVZ) uspořádala ve dnech 13. – 14. října 2016 v Hradci Králové 9. ročník odborné konference. Konference se konala pod záštitou Karly Šlechtové, ministryně pro místní rozvoj, Petra Rafaje, předsedy ÚOHS, a Zdeňka Finka, primátora města Hradec Králové. Konference se zúčastnilo 150 zástupců z řad odborné veřejnosti.

Vladimír Studnička z MMR, seznámil přítomné s nástroji metodické podpory připravenými MMR pro uživatele nového zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek (dále jen ZZVZ). Z uspořádané ankety vyplynulo, že ačkoli téměř dvě třetiny respondentů se nestihlo s metodikami dosud seznámit, 66 % respondentů ohodnotilo svou připravenost na aplikaci ZZVZ jako velmi dobrou.

Nejvýznamnější změny v přezkumném řízení dle ZZVZ představil následně Josef Chýle, místopředseda ÚOHS. Ve svém příspěvku upozornil na „resuscitaci“ institutu námitek a vyjádřil naději, že díky nově nastaveným přezkumným pravidlům dojde ke zvýšení kvality vypořádání námitek ze strany zadavatelů a k nápravě nesprávného postupu již v rámci „autoremedury“, aniž by musel ÚOHS v takových případech zasahovat. Inspirativní zkušenost s novou úpravou zadávání na Slovensku, která tam platí již od dubna 2016, představila Zita Táborská, předsedkyně Úradu pre verejné obstarávanie.

Plodná byla panelová diskuse, v níž odborníci z oblasti veřejného zadávání, erudovaně odpovídali na dotazy účastníků kladené on-line prostřednictvím mobilní aplikace. Pozornost vzbudila prezentace Pavla Hermana (MMR) a Jaroslava Kračúna (EK), v níž se zabývali problematickými otázkami k aplikaci a výkladu zadávacích směrnic ve vztahu k změnám smluv na veřejné zakázky v době jejich trvání.

 Konference

V další přednášce František Korbel (Havel, Holásek & Partners s.r.o.) upozornil na aplikační nesnáze vyplývající z povinnosti uveřejnit smlouvu dle zákona o Registru smluv. Kladný postoj EK k elektronizaci zadávacího procesu prezentoval Jaroslav Kračún a o povinnostech vyplývajících ze ZZVZ ve vztahu k elektronickému zadávání informoval Jan Hrádek (Tender systems s.r.o.). S úlohou kontrolních listů a možnostmi sjednocení kontrol veřejných zakázek spolufinancovaných z fondů EU seznámil Stanislav Bureš (MF ČR).

Nechybělo ani představení aktuální rozhodovací praxe ÚOHS a judikatury, které bravurně a přehledně provedl Mojmír Florian z ÚOHS.

„Letošní ročník konference byl pro AVZ významný mj. tím, že AVZ slaví 10 let své existence, a to v době, kdy po stejné době 10 let nový zákon o zadávání veřejných zakázek střídá zákon starý. Jsem rád, že se AVZ prostřednictvím podobných akcí daří úspěšně rozvíjet diskusi o správném a nejvhodnějším uchopení zadávacích pravidel a přispívat tak stále k větší profesionalizaci a kvalitě zadávání veřejných zakázek v ČR,“ uzavřel konferenci Tomáš Machurek, předseda AVZ a partner advokátní kanceláře MT Legal s.r.o.

Kontakt:

Natálie Polášková, Asociace pro veřejné zakázky, z.s.
mobil: + 420 776 021 736
email: polaskova@asociacevz.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).