Menu Zavřít

Průzkum v unii: Podnikatelé propadli skepsi

31. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Podnikatelé v Evropské unii upadají do deprese. Lze to vyčíst z výsledků pravidelného průzkumu nazvaného Barometr malých a středních podniků – podzim 2012. Průzkum provedlo Evropské sdružení malých a středních podniků a řemeslníků od června do září mezi 30 tisíci evropských firem.

Klíčový Index podnikatelské nálady se poprvé po několika letech propadl pod hranici 70 bodů, která je považována za jakýsi psychologický práh spokojenosti s podnikatelským prostředím. Index nyní spadl až na 67,5 bodu. Pro srovnání – ještě v roce 2007 činila jeho hodnota 78,6 bodu.

Pesimismus se projevil zejména v jižních státech Unie jako je Itálie, Řecko, Španělsko a Portugalsko. S obavami hledí na budoucnost obchodu také irští podnikatelé. Ukázalo se, že černě vidí budoucnost víc podnikatelů v členských státech eurozóny než mimo ni. Jejich dílčí index byl v průměru 66 bodů, naopak státy mimo eurozónu včetně České republiky měly průměr 70,5 bodu.

Negativní očekávání mají evropští podnikatelé zejména v oblasti vývoje obratu a nových objednávek. Menší a střední podniky vnímají podle zprávy negativně také vývoj cen, které musejí snižovat, aby se udržely na trhu.


Čtěte také:

Ani kroky ECB zatím podnikatelskou důvěru v Evropě nenakoply

BRAND24

Podnikatelské prostředí na Slovensku je nejhorší za dekádu


Skupina, kterou krize zasáhla podle zprávy nejhůře, jsou mikropodniky s devíti a méně zaměstnanci. Právě ty nejvíce trápí úspory veřejných rozpočtů, k nimž přistoupila většina evropských států a kvůli kterým je na trhu méně příležitostí a zakázek. Mikropodniky také nemohou tak snadno propouštět v případě nedostatku peněz zaměstnance, protože by mohly mít v budoucnu větší problém znovu získat kvalifikované pracovníky, uzavírá zpráva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).