Menu Zavřít

Průzkum: Dvěma třetinám českých firem někdo ukradl data

9. 11. 2010
Autor: profit

Více než dvě třetiny malých a středních českých firem se setkaly s krádeží důležitých nebo citlivých dat ve své firmě. Vyplývá to z ročního výzkumu společností AutoCont a agentury Commservis.com.

Foto: Wordpress.com

Společnosti AutoCont a Commservis.com se zaměřily na bezpečnost informačních technologií a serverů právě u společností a institucí do 150 zaměstnanců.

Výzkum a testování firemních zabezpečení probíhaly více než rok ve 189 firmách a organizacích. V jeho průběhu jsme zjistili, že přes 73 procent firem se setkalo v posledních dvou letech s krádeží dat,“ uvedl k výzkumu jednatel agentury Commservis.com Tomáš Zdechovský.

BRAND24

Podle odborníků na IT bezpečnost je z části na vině ekonomická krize, která nutí firmy krátit výdaje na zabezpečení počítačů a internetových sítí. Firmy však díky úspoře několika tisíc přichází o své klíčové informace a zákazníky. „Škody za ztrátu databáze klientů nebo vymazání účetnictví jdou do milionů,“ uvedl bezpečnostní expert na IT Milan Chromý ze společnosti AutoCont, která pomáhá se zabezpečením sítí státních institucí.

Kvůli malému zabezpečení se do sítí firem dostane i chytřejší středoškolák. Hesla typu „1234“ nebo „hana“ bývají překonána do deseti vteřin. O tom se nedávno přesvědčil i slovenský Národní bezpečnostní úřad, do jehož systému se opakovaně dostalo několik studentů. „Data ve firmě nejčastěji zcizí současní nebo bývalý zaměstnanci. Nicméně v posledních měsících zaznamenávají firmy i nabourání počítačů zvenčí,“ uvedl počítačový expert Milan Chromý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).