Menu Zavřít

Průvan na ospalém trhu

6. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Nová zdravotní pojišťovna vzbuzuje naděje i obavy

Skupině Agel, která je součástí impéria spolumajitele Třineckých železáren Tomáše Chrenka, přibyla další kostička do skládanky. Po řadě zdravotnických zařízení, které provozuje především na Moravě a ve Slezsku, založila také pojišťovnu. Ta začne fungovat od 1. dubna a během prvního roku musí získat alespoň 50 000 pojištěnců, aby nepřišla o licenci. Tuzemské zdravotní pojišťovny tak zřejmě čeká přetahovaná o klienty.

**Kdo vydělá?**

Vznik nové pojišťovny provázejí vzrušené diskuse. Některé existující ústavy se obávají nekalého přetahování klientů, jiní v holdingu Agel vidí nebezpečný monopol. „Beru vznik této pojišťovny jako věc, která je velmi škodlivá a velmi nebezpečná. Je to zásadní porucha systému. Tento člověk obchoduje sám se sebou. Výhody z toho nebude mít nikdo. Ani pacienti, ani lékaři, jen akcionáři,“ myslí si stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. Generální ředitel skupiny Agel Petr Vaněk však vylučuje, že by nová pojišťovna vznikala kvůli vidině zisku. „Naším cílem není vytvářet na kontech pojišťovny přebytky tak, jak se to děje u jiných zdravotních pojišťoven, ale všechny finanční prostředky směřovat k pojištěncům a zdravotnickým zařízením,“ říká. Jeho tvrzení podporuje také stanovisko ministerstva zdravotnictví, které uděluje k provozování zdravotních pojišťoven licenci. Tvorba zisku těchto ústavů by totiž měla být v budoucnu značně regulovaná. Minimálně 95 procent vybraných peněz bude muset být použito k úhradě péče. Zpřísní se i další pravidla. Od příštího roku by se v rámci reformy zdravotnictví a přechodu pojišťoven na akciové společnosti měly značně ztížit podmínky pro vznik nových zdravotních pojišťoven. Možná i to je důvod, proč Agel zakládá pojišťovací ústav právě teď. „Chceme být úspěšní za současných podmínek, ale jsme připraveni i na případné změny vyplývající z nové reformy zdravotnictví,“ reaguje mluvčí holdingu Tomáš Želazko na otázku načasování vzniku pojišťovny. Přibudou další Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že Chrenka budou následovat další podnikatelé nebo skupiny. „Určitě neočekávám, že by nové pojišťovny vyskakovaly jako houby po dešti. Na druhou stranu si myslím, že několik dalších pojišťoven vznikne a jsem tomu velice rád,“ tvrdí náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň. Podle něj je v současné době trh veřejného zdravotního pojištění ospalý a stále existuje prostor, aby pojišťovny poskytovaly lepší služby. Konkurence nových institucí může pomoci trh rozhýbat.

Opozice však podobné očekávání nesdílí. „Je to věc v západní Evropě poměrně nevídaná, aby vlastník nemocnic vlastnil ještě pojišťovnu na povinné pojištění, tedy na správu zdravotní daně. To je čirý monopol, žádná konkurence nebo boj. Já jen čekám, že si Agel založí také nějakou velkou pohřební službu a člověk jim neunikne od kolébky až do hrobu,“ dává najevo své stanovisko Rath.

===== Nadstandard ===== Povinností každého českého občana je platit zdravotní pojištění jednomu z ústavů. Nová instituce proto bude muset klienty přetáhnou od některé stávající. Do jednoho roku od založení přitom musí mít nejméně 50 000 pojištěnců. Agel toho chce docílit pestrými balíčky nadstandardních služeb. Nabízí například příspěvek na antikoncepci nebo některé sportovní potřeby. Dovolit si to může díky štědrému startovnému 100 milionů korun od vlastníka zakládající společnosti. Pojišťovna také plánuje těžit ze svého u nás zatím výjimečného postavení. Síť nemocnic a zdravotnických zařízení jí pomůže zajistit rychlejší a efektivnější vyšetření i léčbu.

Sídlo pojišťovny bude ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. Vaněk, který je generálním ředitelem holdingu Agel, plánuje založení poboček i v dalších městech, kde má skupina zdravotnická zařízení. Jde zejména o Moravskoslezský kraj, ale ani toto území není pro nový ústav konečná stanice. „Nelze vyloučit, že po stabilizaci pojišťovny ve zmiňovaných oblastech může dojít k přehodnocení regionální působnosti,“ uvedl Petr Vaněk.

Tabulka

Lídrem je VZP Průměrný počet pojištěnců zdravotních pojišťoven za rok 2006

(název, počet, procenta z celkového počtu)
Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR 6 576 805 63,9
Vojenská zdravotní pojišťovna ČR 568 351 5,5
Hutnická zaměstnanecká pojišťovna 347 289 3,4
Oborová zdravotní pojišťovna bank, pojišťoven a stavebnictví 641 948 6,2
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda 129 289 1,3
Zdravotní pojišťovna MV ČR 1 029 956 10
Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna 357 584 3,5
Zdravotní pojišťovna METAL – ALIANCE 333 210 3,2
Česká národní zdravotní pojišťovna 313 007 3,0
Zdravotní pojišťovna Agel začne působit až 1.4. 2008
Celkem 10 297 439 100
Pramen: ÚZIS ČR
Popisek: Téměř každý občan je pojištěn. Nová instituce proto bude muset přetáhnout klienty těm stávajícím.

BRAND24

Zdraví podle Agelu Zdravotnická zařízení, která patří do skupiny

Nemocnice Podlesí Třinec Nemocnice Český Těšín Vítkovická nemocnice Šumperská nemocnice Onkologické centrum J. G. Mendela Nemocnice Valašské Meziříčí Podhorská nemocnice Hornická poliklinika Ostrava Středomoravská nemocniční Dopravní zdravotnictví

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).