Menu Zavřít

Průmyslové ceny zrychlily růst na 2,4 procenta

15. 10. 2010
Autor: profit

Výrobní ceny v průmyslu v září zrychlily tempo růstu meziročně na 2,4 procenta po srpnovém růstu o 1,8 procenta. Oproti srpnu vzrostly o 0,3 procenta, zatímco v osmém měsíci klesly o 0,4 procenta.

Foto: Siebert Martin

BRAND24

Ceny průmyslových výrobců v září překvapily svým meziměsíčním růstem o 0,3 procenta, zatímco trh i my jsme předpokládali jejich pokles,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Ceny zemědělských výrobců podle Českého statistického úřadu v září meziročně stouply o 16,4 procenta, oproti srpnu byly vyšší o 3,5 procenta. „To indikuje a potvrzuje náš výhled na budoucí tlaky na růst cen potravin,“ dodal Škop a nepřímo tím naznačil, že by vyšší ceny mohly znamenat též vyšší inflaci.

Největší vliv měly stoupající ceny obilovin. „To se projevilo ve stoupajících cenách potravinářských výrobků o 0,8 procenta, a to především u cen průmyslových krmiv o 7,8 procenta. Dále rostly ceny nerostných surovin a chemických látek a výrobků, shodně o 1,2 procenta,“ uvedl ČSÚ. Ceny stavebních prací byly v září meziročně nižší o 0,2 procenta a ceny tržních služeb o 0,8 procenta. Oproti srpnu se ceny stavebních prací nezměnily a ceny tržních služeb vzrostly o 1,2 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).