Menu Zavřít

Průmysl odebírá stále méně

21. 1. 2010
Autor: Euro.cz

Zemní plyn

Spotřeba zemního plynu u velkých průmyslových firem loni v porovnání s rokem 2008 výrazně poklesla, dle statistik společnosti RWE zhruba o deset procent. Skupina RWE je největším tuzemským obchodníkem se zemním plynem a jeho dovozcem.
Poptávku po plynu v průmyslu ovlivnila především hospodářská krize, kvůli níž musela řada podniků omezit výrobu, a tudíž i odběr energií. Mluvčí RWE Martin Chalupský upozornil, že je ale nutné rozlišit technologický charakter odběru zákazníků. „U klientů s větším využitím zemního plynu na vytápění jsou meziroční rozdíly ve spotřebě minimální,“ konstatoval. Naopak u firem, které jej využívají ve výrobě, třeba sklárny, cihelny a podobně, je pokles citelnější. Z průzkumu, jejž RWE uskutečnila mezi svými odběrateli, vyplývá, že na redukci odběru zemního plynu měly vliv především následující události: omezení produkce z důvodu hospodářské krize (z 72 procent), bankrot nebo insolvenční řízení (jedenáctiprocentní podíl) a ukončení provozu (osm procent). „Očekáváme, že v roce 2010 bude pokračovat trend z roku 2009 a krize bude snad doznívat,“ dodal Chalupský.
Statistiky o celkové loňské spotřebě zemního plynu za celou ČR ještě nejsou k dispozici, již nyní je ale patrné, že poptávka po tomto médiu meziročně klesla o několik procent. Tomu ostatně nasvědčují údaje o spotřebě za loňské září, kdy spotřeba meziročně poklesla po odečtení vlivu venkovní teploty o 25,4 procenta, v říjnu o 6,8 procenta a v listopadu o šest procent.
Poptávka po zemním plynu klesla jednak v důsledku hospodářské krize, jednak kvůli tomu, že odběratelé v posledních letech výrazně investují do úsporných opatření. Za posledních pět let klesla spotřeba zemního plynu v ČR zhruba o desetinu. Propad poptávky bude pokračovat i v následujících letech, kdy se začnou na celkových statistikách projevovat další úspory a zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů. V nejbližším období rovněž spotřebu ovlivní pokračující ekonomická recese. V Česku loni výrazně klesla v meziročním srovnání i poptávka po elektřině (viz s. 38).

BRAND24

Graf:
Spotřeba zemního plynu v ČR
(po odečtení vlivu venkovních teplot, meziroční změna v procentech)
Leden -6
Únor -8,1
Březen -4,7
Duben -25,2
Květen -22,2
Červen -8,1
Červenec -13,5
Srpen -14,8
Září -25,4
Říjen -5,8
Listopad -6,0
Pramen: Bilanční centrum

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).