Menu Zavřít

Průmysl

21. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce ing.

Díky Japoncům do Top 3

Chemička Spolchemie otevřela nový provoz, díky němuž zdvojnásobí produkci epoxidových pryskyřic. Generální ředitel Martin Procházka řekl, že se tím firma zařadila mezi tři největší producenty epoxidových pryskyřic v Evropě a stala se v této oblasti globálním hráčem. Zhruba 85 procent epoxidových pryskyřic, jež se využívají v nátěrových hmotách, v elektronice nebo v kompozitech lidově zvaných lamináty, firma vyváží. Investici za 700 milionů korun Spolchemie instalovala ve spolupráci s japonskou společností Dainippon Ink & Chemicals, která se již dříve podílela na modernizaci ústecké chemičky.

Textilka nepolevuje

Výrobce technických textilií Juta letos plánuje růst tržeb o sedmnáct procent na rekordních 4,1 miliardy korun. Podniku, který dodává například stavební fólie, motouzy a vaky, zároveň poroste i zisk o tři pětiny na 336 milionů korun. Juta přes tři čtvrtiny produkce vyváží; především na evropské trhy. Textilka ani letos nepolevuje v investicích, do nových technologií vloží přes čtyři sta milionů.

Margaríny v Ústí končí

Šedesát zaměstnanců bude muset opustit ústeckou Setuzu, která končí s tradiční výrobou margarínů, jako jsou Alfa či Ceres Soft. Firma je dělala pro skandinávské konsorcium Orkla, které již o výrobu nemá zájem. Ochranné známky již minulé vedení Skandinávcům prodalo. Ústecký výrobce, který se v posledních letech potýká s finančními problémy, se soustředí na výrobu biopaliv, ale i nadále produkuje jedlé tuky, prací prášky či drogistické výrobky.

CONTENT24

Mají si kde hrát

Výrobce dřevěných herních prvků pro sportoviště a dětská hřiště - Tomovy parky - letos zvýší tržby o třetinu na sto milionů korun. Firma s teprve tříletou historií plánuje investovat 150 milionů do dalšího rozšíření výroby i do zábavního parku Šťastná země, který provozuje v Českém ráji. Tomovy parky jsou jako zatím jediná firma ze střední a východní Evropy členem Evropské federace výrobců v dětském průmyslu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).