Menu Zavřít

Průměrná mzda vzrostla o 2 procenta

6. 12. 2010
Autor: profit

Průměrná nominální mzda v letošním třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 473 korun na 23.665 Kč. Meziročně tak byla vyšší o dvě procenta. Reálně po odečtení inflace se mzda zvýšila jen o 0,1 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad s tím, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají nižší mzdu než je průměr.

Foto: Martin Siebert

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 676 Kč (2,9 procenta) na 23.650 Kč, reálně vzrostla o rovné procento. V nepodnikatelské sféře klesla průměrná mzda o 439 Kč (1,8 procenta) na 23.731 Kč. Reálně se ale snížila o 3,6 procenta.

Rozdíly mezi podnikatelskou a nepodnikatelskou sférou se podle statistiků projevily i v jednotlivých odvětvích. Zatímco například v subjektech podnikatelské sféry v odvětví zdravotní a sociální péče vzrostla průměrná mzda o pět procent, v organizacích nepodnikatelské sféry v tomto odvětví nominálně poklesla o 0,9 procenta. Stejný trend se objevil i v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech a dalších méně zastoupených odvětvích. Naopak ve vzdělávání klesla průměrná mzda podobně v obou sférách.

V porovnání s předchozím čtvrtletím se průměrný výdělek v celém národním hospodářství zvýšil po očištění od sezonních vlivů o půl procenta. „I když v ekonomice vidíme známky postupného hospodářského oživení, na výplatních páskách českých zaměstnanců se to výrazněji projeví teprve tehdy, až v podnicích převládne jistota, že případné mzdové navýšení mají z čeho financovat. Na to je zatím očekávaný růst příliš křehký a ani zhruba jednoprocentní inflace nedává moc argumentů k růstu platů. Neočekáváme ani výrazný pokles nezaměstnanosti, s koncem letošního roku a začátkem nového může lidí bez práce spíše přibývat. Předpokládáme tak, že výrazněji porostou platy jen vybraným klíčovým zaměstnancům, jejichž hodnotu na trhu práce nesnížila výrazně ani krize,“ říká Libor Stodola, odborník na řízení lidských zdrojů, PwC Česká republika.

CONTENT24

Za první tři čtvrtletí se průměrná mzda zvýšila v celém hospodářství nominálně o 2,3 procenta, v meziročním srovnání činil přírůstek 519 Kč na 23.324 korun. V podnikatelské sféře se zvýšila průměrná mzda o 595 Kč (o 2,6 procenta) na 23.269 Kč, reálná mzda vzrostla o 1,3 procenta. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 168 Kč (0,7 procenta) na 23.565 Kč, reálná mzda poklesla o 0,6 procenta.

Pokud jde o vývoj samotných průměrných mezd, významnější růst ČSÚ uvádí v odvětví těžba a dobývání (o 6,4 procenta) a zdravotní a sociální péče (o 5,2 procenta). Nejvyšší úroveň průměrných mezd byla v peněžnictví a pojišťovnictví (46.724 Kč), následovaly informační a komunikační činnosti (42 821 Kč). Ubytování, stravování a pohostinství se s 12.574 korunami umístilo na druhém pólu stupnice, tam však část pracovních příjmů zaměstnanců tvoří spropitné. Minimální mzda se nezměnila již od ledna 2007 a činí 8000 Kč.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).