Menu Zavřít

Provincie udržíme

16. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Erste group

BRAND24

Erste bank se svých poboček ve střední Evropě drží zuby nehty. Minulý týden oznámila, že se dva členové představenstva celé skupiny – Bernhardt Spalt a Martin Škopek – přesouvají do rozbouřených kolonií v Maďarsku a Rumunsku. To jsou země, ve kterých se akvizice Erste dosud ukázaly jako hrubě prodělečné.
V Maďarsku, kam Erste posílá Spalta coby nového šéfa řízení rizik, se skupina potýká nejen s ekonomickými problémy země, ale také s kontroverzními kroky vlády. Ta mimo jiné zavedla obří bankovní daň, která navzdory důrazné kritice mezinárodních institucí zatížila banky platbou 0,5 procenta z výše svých aktiv. „Banka potřebuje kompletně přepracovat svou strategii v Maďarsku kvůli nestabilnímu a nepředvídatelnému prostředí na trhu pod maďarskou vládou vedenou Viktorem Orbánem,“ uvedl v prohlášení šéf maďarské Erste Radovan Jelasity.
Zda se to Erste v osobě Spalta povede, je ve hvězdách. Jen za poslední tři čtvrtletí musela skupina odepsat aktiva ve výši 701 milionů eur, rok předtím to bylo 180 milionů. Zdejší bankovní sektor je navíc zatížený hypotékami denominovanými v zahraničních měnách. Zejména ve švýcarském franku byly v minulých letech uzavřeny až dvě třetiny z nich. Konkrétně frank má přitom za sebou strmý růst. V cestě za zefektivněním maďarských aktivit už banka oznámila masové propouštění, v jehož rámci se zbaví patnácti procent všech zaměstnanců a uzavře čtvrtinu všech poboček.
O moc lepší není situace ani v Rumunsku, kde má Škopek zlepšit retailový byznys, na němž se v místní pobočce podílel v letech 2006 až 2010. Svou dceřinou banku Banca Comerciala Romana už v loňském roce musela Erste rekapitalizovat injekcí ve výši 100 milionů eur a také letos se ekonomická recese zjevně podepíše na konečném účtu tohoto bankovního ústavu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).