Menu Zavřít

Protikrizový balíček dopadl i na leasing

29. 10. 2009
Autor: profit

Podnikatelé mohou do konce června příštího roku využítmimořádné zrychlené odpisy. Na dopad této novely v oblasti poskytování leasingových služeb jsme se zeptali výkonného ředitele společnosti ČSOB Leasing pro finanční řízení Petra Jeníčka.

Jak ovlivní zrychlené odpisy leasingový trh?

Novela zákona o dani z příjmů má pomoci firmám a podnikatelům zvýšit investice do nových automobilů, strojů a zařízení. Novela umožňuje toto zvýhodnění promítnout i pro pořízení majetku formou finančního leasingu a my jsme samozřejmě promítli toto zvýhodnění i do našich produktů pro podnikatele. V oblasti financování je dnes leasing zcela nezastupitelný, je jednou z nejdůležitějších forem financování investic podnikatelských subjektů, a tato legislativní novela ji ještě zvýhodňuje.

Počítáte s tím, že firmy budou novou možnost využívat?

Možnost promítnout nové investice rychleji do nákladů a tomu i uzpůsobenou nabídku krátkého leasingu firmy určitě využijí. A to nejen ty, jež jsou momentálně v dobré finanční situaci a potřebují snížit svou daňovou zátěž, ale i ostatní, které se i přes krizi připravují na budoucí růst a rozvoj. Využijí ji i ti zákazníci, kteří potřebují pořídit investice, jejichž doba ekonomické spotřeby je kratší než 54 měsíců, což byl dřívější limit pro dobu trvání smlouvy o finančním leasingu.

Jak jste reagovali na zkrácení odpisu, pokud jde o nabídkupro podnikatele?

Nově nabízíme produkt Invest-LEASE, který přináší výhody zkrácení doby leasingu od 24 do 48 měsíců, respektive od 12 měsíců pro první odpisovou skupinu, a umožňuje optimalizovat daňovou zátěž zákazníků. Při pořízení osobních, užitkových a nákladních automobilů či strojů nově pořízených v období od 20. července 2009 do 30. června 2010 si může podnikatel zvolit trvání smlouvy v rozmezí 24 až 48 měsíců, samozřejmě při zachování dřívějších možností 54, 60 a více měsíců.

BRAND24

Letos jsme se dočkali několika legislativních změn. Můžete je stručně shrnout?

Od počátku roku 2009 začala platit novela zákona o DPH, která upravila podmínky odvodu DPH u finančního leasingu. Prvním dubnovým dnem vstoupila v platnost novela zákona o DPH, která umožnila odpočet DPH při pořízení osobního automobilu. Leasingové financování se tím pro podnikatele stalo levnější o 19 procent DPH z ceny vozu. Od 20. července platí výše popsaná novela zákona o dani z příjmů zkracující dobu odpisování u nově pořízeného majetku. Letošní legislativní změny leasingu neuškodily, většinu z nich jsme naopak dokázali využít pro zlepšení podmínek a parametrů financování pro naše zákazníky, především pro podnikatele a firmy, tvořící hlavní zákaznickou skupinu naší společnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).