Menu Zavřít

Prosperita s podmínkou

23. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Bez podpory vlády v Pretorii se růst ekomiky v JAR nepodaří udržet

Ekonomice Jihoafrické republiky se v posledních letech dařilo a v roce 2007 hospodářství vykázalo růst přesahující pět procent. Z vnějšku k tomu přispěly vysoké ceny vyvážených nerostných surovin, například zlata a platiny. Domácí, donedávna nízké úrokové sazby podpořily dynamický růst stavebnictví a finančního sektoru. Expandoval také domácí automobilový průmysl tohoto bohatého přímořského státu na jihu Afriky.

NEJASNÁ PERSPEKTIVA

Výhled do budoucnosti však naznačuje zpomalení růstu. Zvyšující se tempo inflace nutí centrální banku zpřísňovat měnovou politiku. Klíčová repo sazba byla zvýšena od června 2006 již podeváté - na 11,5 procenta. Nárůst úrokových sazeb oslabí výkonnost úrokově citlivých odvětví, tedy zejména realit a finančního sektoru. Realitní makléři hlásí již nyní prudký pokles počtu prodaných bytových jednotek. Růstem úrokových sazeb bude postupně zasažena i spotřeba domácností.
Deficit běžného účtu platební bilance v roce 2007 dosáhl 7,3 procenta HDP, což je nejhorší výsledek za posledních 36 let. Příliv kapitálu ze zahraničí však pokračoval a umožňoval financování deficitu, nicméně situace by se mohla změnit v případě další eskalace světové úvěrové krize. Nepříznivá je i odvětvová koncentrace ekonomiky s velkým podílem těžebního průmyslu, který se na celkové tržní kapitalizaci akcií primárně kótovaných na burze v Johannesburgu podílí čtyřiceti procenty. Nedostatečné investice do infrastruktury ohrožují zejména produkci elektřiny. Časté výpadky dodávek mají nepříznivé důsledky pro další sektory, především na produkci vzácných kovů a jiných nerostných surovin. Na příjmech z těžebního a důlního průmyslu jsou přitom včetně rodinných příslušníků závislé čtyři miliony lidí – to je asi každý jedenáctý obyvatel země. Energetika se paradoxně stává obětí nedávných úspěchů jihoafrické ekonomiky a společenských změn. Dominantní společnost Eskom po roce 1994 nově připojila k elektřině 2,5 milionu domácností. Nárůst poptávky po elektřině byl také podpořen celkovým hospodářským oživením. Tomu však neodpovídaly investice realizované polostátním gigantem.

ZLOČIN A AIDS

Problémem zůstává i extrémně vysoká kriminalita. V zemi dochází k 50 vraždám denně a zločinnost se dostává mimo kontrolu jihoafrických politiků. Současně však mají někteří politici o boj s kriminalitou zájem. I když v trochu jiném slova smyslu. Přívrženci nedávno zvoleného vůdce vládnoucí strany ANC, bývalého viceprezidenta Jacoba Zumy, tvrdě zaútočili na úspěšnou protikorupční jednotku s označením Scorpions. Důvod je poměrně zřejmý - snaha ochránit Zumu a další členy strany před vyšetřováním jejich údajné korupce, které provádí právě zmiňovaný útvar. Šéfovi ANC se tak usnadní cesta do prezidentského úřadu, kde by mohl v roce 2009 vystřídat současného prezidenta Thaba Mbekiho. Kriminalita a preferenční politika přijímání na vysoké školy a do zaměstnání na základě etnického principu přispívají k vlně emigrace bělošského obyvatelstva pryč ze země. Odhaduje se, že v letech 1995 až 2005 zemi opustilo 850 tisíc bílých Jihoafričanů. Jejich počet tak poklesl z pěti milionů na něco více než čtyři miliony. Cílem emigrace převážně ekonomicky aktivních lidí jsou obvykle země s anglosaskou tradicí. Zahraniční vystěhovalectví tak prohlubuje zejména nedostatek kvalifikovaných odborníků, zatímco epidemie AIDS dlouhodobě snižuje počty dělnických profesí. Únik kvalifikovaných lidí negativně působí téměř na všechna odvětví. Možná nejvíce jej pociťují firmy opět v těžebním průmyslu, kde některé firmy ztrácejí v určitých profesích až pětinu zaměstnanců ročně. Trpí však i veřejný sektor, ve kterém zůstávají neobsazeny tisíce míst.

DO PEKEL, NEBO K BLAHOBYTU?

Strategičtí investoři si musejí klást otázku, zda se JAR nevydá podobným směrem jako její severní soused Zimbabwe. Mnohem menší, leč na africké poměry ještě nedávno relativně vyspělá ekonomika se v důsledku populistické pozemkové reformy, jejímž hlavním cílem bylo upevnění moci diktátora Mugabeho, velmi rychle proměnila v katastrofu připomínající sovětský „válečný komunismus“. Co tedy může zajistit, aby držitelé státní moci v Pretorii pod hrozbou nespokojenosti většiny obyvatelstva v důsledku nesplněných dřívějších slibů nesáhli k podobně tragickým opatřením, jako to učinil Mugabe? V této věci lze být jen velmi opatrným optimistou. Závažné dopady lze očekávat od nového zákona o vyvlastňování. Ten totiž podle kritiků dává vládě dalekosáhlé pravomoci vyvlastňovat půdu a jiné majetky, a to za náhradu, která jen vzdáleně připomíná tržní cenu. Jihoafrické republice však může pomoci, budou-li mít na její prosperitě zájem politici, kteří ji povedou. Tato představa přitom není zcela nereálná. Je přece příjemnější vládnout bohaté než zbídačelé zemi. Zainteresovat vládnoucí politiky na podnikání by mohl být způsob, jak je přimět, aby hýčkali slepici, která snáší pověstná zlatá vejce. Další alternativou je posílení protistrany politiků, tedy ekonomického sektoru. Jak? Například tím, že investoři budou mít lepší vyjednávací pozici vzhledem k vládě dané země díky tomu, že své „sázky“ budou mít diverzifikovány ve více zemích a své nové investice umístí tam, kde bude rozumnější garnitura u moci. To je něco, co si sotva může dovolit majitel jedné bělošské farmy, nicméně tato alternativa je docela dobře uskutečnitelná pro nadnárodní investory všeho druhu. Tuto taktiku svým způsobem aplikuje skupina dubajských suverénních fondů. Investuje do přístavů v Senegalu, Džibuti, Mozambiku či top-end hotelů na Zanzibaru, Komorách nebo v Kapském městě. Nedávno také koupila tři rozsáhlé soukromé přírodní rezervace v JAR s cílem provozovat v nich ekoturistiku. Obdobně má indický konglomerát Tata v úmyslu zprovoznit montovnu automobilů poblíž Pretorie a kromě toho chce rozšířit aktivity v dalších až sedmi afrických zemích. V JAR vlastní Tata také tři nové hotely a hodlá investovat v oblasti IT, oceli a realit. Tlak, který vyvine Tata či Dubai World se zájmem zlepšit svůj vlastní prospěch, může následně nepřímo v podobě kvalitnějšího institucionálního prostředí pomoci i mnohem slabším hráčům.

BRAND24

BOX:
Ekonomická čísla o JAR
(za rok 2007)
- Inflace* 9,4 procenta
- Repo sazba* 11,5 procenta (duben 2008)
- Deficit běžného účtu platební bilance* 7,3 procenta HDP
- Podíl zadluženosti na disponibilních příjmech domácností* 76,6 procenta
Pramen: Statistics South Africa

SOUVISLOSTI
- Podle odhadů v letech 1995 až 2005 zemi opustilo 850 tisíc bílých Jihoafričanů. - Dominantní společnost Eskom po roce 1994 nově připojila k elektřině 2,5 milionů domácností.
- Na příjmech z těžebního a důlního průmyslu jsou včetně rodinných příslušníků závislé čtyři miliony lidí. - V zemi dochází k 50 vraždám denně; po přepočtení na počet obyvatel je to osmkrát více než v USA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).