Menu Zavřít

Prošel i vojenským cvičením

27. 1. 2009
Autor: Euro.cz

SSD technologie už nahrazuje pevné disky

EliteBook 6930P je zvenčí zajímavý, nicméně standardní manažerský notebook vyšší cenové kategorie. Šasi přístroje tvoří černý plast a hliník. Skvělý funkcionalistický design doprovází dobré mechanické zpracování, což už naštěstí začíná být standardem i u notebooků opačného cenového spektra. Víko displeje je pevné, takže počítač by měl vydržet bez potíží nástrahy běžného cestování. A kromě toho má i něco navíc. První libůstka počítače se jmenuje MIL-STD 810F.
Kdo by netušil, o co jde, nechť se pokochá několika málo fakty. Označení znamená, že počítač úspěšně prošel stejnojmenným testem americké armády pro operativní techniku. HP nevadí rozdíl teplot od minus 29 do plus 60 stupňů a strávil bez poruchy pár hodin na vibrační stolici, což je ideální nástroj k uvolnění všech špatně dotažených spojů a konektorů. Počítač pobyl také pár hodin v sauně se stoprocentní relativní vlhkostí vzduchu a proměnlivým tlakem. Kdo ví, co tato kombinace udělá s kapilaritou a kam všude se pára dostane, může se EliteBooku poklonit. Kdo neví, ať si alespoň zapamatuje, že tento počítač vydrží opravdu hodně drsné zacházení.
Dříve se nerozbitnost počítačů řešila extrémním opancéřováním. To už neplatí. EliteBook není k rozeznání od běžných počítačů své kategorie, dokonce ani po otevření víka displeje. Klávesnice notebooku je nadstandardně kvalitní a velmi dobře rozvržená. Hlavně Enter a Shift klasických rozměrů stojí za pochvalu, stejně jako ergonomie ostatních prvků kolem. Například dotykových ovladačů hlasitosti nebo výkonné lampy ve víku displeje. Webkameru je možné považovat za již standardní prvek výbavy.
Uvnitř šasi se skrývá ještě jedna zajímavost, která činí tento notebook skutečně výjimečným – SSD pevný disk. Pro vysvětlení a značně zjednodušeně SSD (Solid State Disc) je technologie, která v blízké budoucnosti zcela nahradí klasické pevné disky. Je založená na flash pamětech, takových, jaké se už roky používají v běžných USB klíčenkách. Její nástup je pozvolný, jednak proto, že velké kapacity flash pamětí jsou drahé, a také proto, že bylo nutné vyřešit významné technické problémy spojené s užíváním flash jako hlavního skladovacího prostoru dat v počítači. Operační systémy dneška pracují s virtuální pamětí a nerozlišují mezi operační pamětí a pamětí na disku. Množství dat se zejména ve stránkovacím souboru, což je jakési dočasné odkladiště dat, která systém či uživatel statisticky opakovaně potřebuje, často mění a právě tohle je – či spíše bylo – limitem pro flash paměti. Dřívější technologie umožňovala pouze omezený počet přepisů paměti novými daty. Proto staré USB klíčenky přestávají fungovat, respektive klesá jim kapacita. Nová flash technologie tento problém řeší, a proto je možné tento typ paměti použít coby náhradu pevného disku. Výhody jsou hlavně v podstatně větší rychlosti. Klasické pevné disky jsou nejpomalejší část dnešního počítače, a tudíž toto zrychlení se velice projeví na výkonu celého systému a také v nepoměrně nižší spotřebě energie.
Výsledkem je v případě EliteBooku několik zahraničních testů, v nichž notebook vydržel na jedno nabití baterie a záložního akumulátoru až 24 hodin v provozu. To je úžasný výsledek, který ovšem odpovídá laboratorní povaze testu. V praxi je ale možné na jednu základní baterii pracovat až osm hodin v běžném režimu kancelářského balíku a internetu, což je i tak úžasné.

Klady
Vysoká výdrž akumulátoru
Rychlý SSD disk
Konektivita

Zápory
Chybí DVI
Nízké rozlišení displeje
Tři USB porty nestačí

BRAND24

Tabulka
HP EliteBook 6930P
Displej 14,1“ 1280 × 800
Procesor Intel Core 2 Duo P8600
Operační paměť 2 GB DDR2-800
Čipset Intel GM45 Express Chipset
Grafická karta Intel GMA 4500MHD
Pevný disk Intel SSD X25-M, 80 GB, SATA II
Optická mechanika HP Optiarc AD-7561S s LightScribe
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Wi-Fi/Bluetooth/3G Intel Wi-Fi 5300 AGN/ano /ano
Gigabit LAN Intel 82567LM
Rozhraní 3x USB, FireWire, 2x audio, modem, LAN, VGA
Záruka 3 roky on-site
Hmotnost 2,32 kg
OS Windows Vista Business
Cena 49 000 Kč s DPH

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).