Menu Zavřít

Propad sazeb hypoték se zastavil, zato lákání bank na akce pokračuje

20. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Březnový propad úrokových sazeb je uzavřená kapitola. Dalšího poklesu jsme se v dubnu již nedočkali a průměrná úroková sazba hypoték stále zůstává nad hranicí 5,50 %.

Autor: Martin Siebert

Ač březnové statistiky FINCENTRUM HYPOINDEXu naznačovaly, že by v jarních měsících mohlo na trhu dojít k dlouho očekávané (nebo vytoužené?) korekci úrokových sazeb směrem dolů, očekávání zůstala nenaplněna. V rámci souhrnného FINCENTRUM HYPOINDEXu zůstala magická hranice 5,50 % v dubnu netknuta. A co víc, úrokové sazby oproti minulému měsíci o 4 bazické body povyrostly. Hodnota hlavního indexu zakotvila pro tentokrát na úrovni 5,54 %.

„I přes možný prostor ke zlevňování hypoték, kdy se již 3 měsíce drží roční PRIBOR pod 3 %, se potvrzují očekávání, že hlavní boj o klienta půjde směrem prodlužováním jarních „speciálních akcí“,“ říká Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum, a dodává: „Na trhu v současnosti nebude síla k rychlému poklesu úrokových sazeb, velké banky nemají důvod situaci měnit a pro menší banky, které byly dříve štikami na hypotečním trhu, je riziko nesplácení vzhledem k počtu úvěrových obchodů velmi nebezpečné a nejsou pro ně tak lákavé nové úvěrové obchody.“

Graf 1: Průměrná úroková sazba hypoték - duben 2009

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

Viděno z pohledu jednotlivých fixací, nůžky se v dubnu opět rozevřely. Průměrná úroková sazba pro hypotéky s pětiletou fixací sice jen mírně povyskočila na 5,38 % (meziměsíčně +0,01 p.b.), za to v případě krátodobých - jednoletých - fixací sazby vystřelily vzhůru, div neprorazily 6% hranici. Klienti, kteří si v dubnu sjednali hypotéku s fixací na jeden rok, v průměru obdrželi úrokovou sazbu na úrovni 5,93 %. Rozdíl mezi sazbami zmíněných fixací tak dosáhl dlouho nevídaných 55 bazických bodů.

Graf 2: Vývoj úrokových sazeb pro jednotlivé fixace

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

Co se týče ukazatele množství a objemu poskytnutých úvěrů, tak v měsíci dubnu hypoteční banky v podstatě kopírovaly výsledky předchozího měsíce. Celkově bylo klientům poskytnuto 4443 hypoték v objemu objemu 7,55 miliardy korun. Průměrná částka úvěru činila 1 698 918 Kč a více než 60 % úvěrů klienti čerpali na nákup nového bydlení. Situace na trhu se začíná podle všeho stabilizovat.

„Pro banky jsou v současnosti nejzajímavější klienti s prověřenou platební historií, lze tedy očekávat akce na refinancování úvěrů, do kterých by se mohli jako obvykle významně zapojit menší banky,“ odhaduje možné trendy na hypotečním trhu Josef Rajdl.

Kde lze aktuálně ušetřit?

ČSOB prodlužila nabídku hypoték za zvýhodněnou úrokovou sazbu od 5,09 % do 22. května 2009. Tato úroková sazba platí pro hypotéky do 85 % hodnoty zástavy nemovitosti s dobou fixace tři a více let. Navíc na pobočkách banky probíhá soutěž o návrh interiéru v hodnotě 35 000 korun, účastníkem soutěže se stává automaticky každý klient čerpající buď hypotéku nebo ČSOB Půjčku na lepší bydlení.

BRAND24

GE Money Bank snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů u klientů, kteří splácejí hypotéku z běžného účtu typu Genius Active/Active+ a Genius Gold. Dříve dosahovala tato sleva výše 0,25 procentního bodu, nyní získají klienti banky sazbu sníženou až o 0,5 procentního bodu ročně ze standardní sazby hypotéky.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).