Menu Zavřít

Propad ekonomiky a vadné předpovědi

15. 11. 2013
Autor: Redakce

Je to teprve týden, co centrální banka zahájila jednu z nejdůležitějších intervencí v moderních dějinách České republiky. Snahu o oslabení kurzu koruny hodnotí týdeník Euro jednoznačně pozitivně už proto, že se snaží zabránit tomu možná vůbec nejhoršímu konci, jaký může hospodářství postihnout – deflační spirále.

Jenže zrovna včera vyšly nové výsledky (zatím jen předběžné) růstu naší ekonomiky za třetí čtvrtletí. Pokud vás to ještě náhodou nepřestalo bavit sledovat, stále jsme někde u dna Evropské unie.

Ba co víc, s výjimkou krizí stíhaného Kypru a pravděpodobně Řecka (to výsledky zatím nezveřejnilo) jsme vůbec nejhorší ekonomikou jednotné Evropy. HDP klesl meziročně o 1,6 procenta a mezikvartálně o 0,5 procenta.

Pro zajímavost, tohle ČNB očekávala na začátku letošního roku:
Prognóza

Podle názoru centrální banky jsme se tedy dnes měli blížit někam k nule, abychom mohli v příštím roce přivítat svěží ozdravný růst.

Jen pro ujasnění, žádná prognóza nemůže být považována za stoprocentně spolehlivou a ČNB je na tom co do přesnosti v porovnání s ostatními evropskými regulátory stále ještě velmi dobře (kupříkladu o inflačních předpovědích Bank of England kolovala na ekonomických internetových fórech řada vtipů).

Jenže ve světle závažnosti posledního měnově-politického opatření člověka napadne, nakolik je opřené o podobně spolehlivá čísla. Zatím není třeba vyvolávat umělá strašidla, mráz po zádech nám ale může přeběhnout zcela oprávněně.
Nemluvě o těch, kdo se o prognózy opírají ještě mnohem víc.

Například ČSSD a hnutí Andreje Babiše ANO musela s poslední statistikou spolknout hodně suchý knedlík. Jak by to bylo krásné, ukázat na rostoucí HDP a říct: „Podívejte, co jsme dokázali. Ještě že tu není Kalousek.“ Takhle se v ekonomické břečce budou muset koupat ještě o trochu déle, částečně za ni přijmout zodpovědnost a nedej bože s ní také něco dělat.


Čtěte další komentáře Tomáše Plhoně:

Za spory kolem České televize můžeme být jen rádi

Zvol si svého nepřítele

BRAND24

Syndrom volební únavy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).