Menu Zavřít

Promyšlená akvizice

18. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Google kupuje mobilní divizi Motoroly za 212 miliard korun hlavně kvůli patentům.

Když v roce 1983 spatřil světlo světa první komerční mobilní telefon, bylo to v laboratořích společnosti Motorola. Z dnešního pohledu jsou parametry přístroje k pobavení – váha přes dva kilogramy, výdrž baterie půl hodiny, ale v té době se jednalo o technický zázrak. Díky obrovskému technologickému náskoku se pak firma stala průkopníkem mobilního telekomunikačního průmyslu a dlouhé roky bývala druhým největším (po Nokii) světovým výrobcem mobilů. Když v 90. letech Motorola přišla s vyklápěcí konstrukcí, takzvaným véčkem, opět způsobila revoluci. Jenže na přelomu století začal tento technologický lídr své pozice ztrácet a po nástupu chytrých mobilů, takzvaných smartphonů, o svůj náskok definitivně přišel.
Firma sice relativně brzy vsadila na zbrusu nový operační systém Android (v roce 2008 bylo možné tento krok považovat takřka za vizionářský), podíl na trhu však nerostl a Motorola se rozhodla k razantnímu kroku – rozdělí se na dvě společnosti, podle specifického technologického zaměření. Motorola Solutions se tak od letošního ledna věnuje výhradně vysílačkám, síťovým produktům a snímačům čárových kódů, Motorola Mobility se soustředila výhradně na mobilní telefony, tablety a set-top boxy. A zatímco „síťařská“ část firmy vydělává, jen za letošní první čtvrtletí to bylo téměř šest miliard korun, tak její mobilní sestra prodělává – druhý kvartál letoška například znamenal ztrátu v přepočtu 950 milionů korun. Podíl Motoroly na trhu mobilních telefonů navíc neroste, ve druhé čtvrtině letošního roku činil 2,4 procenta, oproti 2,5 procenta ve stejném období loňského roku.

Výhodná koupě

Vzhledem ke všem těmto faktorům se prodej mobilní divize Motoroly poměrně dlouho očekával. Před několika lety se spekulovalo především o korejských výrobcích přístrojů, jenže dnes již je Samsung a LG dvojkou a trojkou globálního trhu. V poslední době se zase hovořilo o zájmu čínských producentů, tedy firmách ZTE, jež je s tříprocentním podílem pátým největším světovým dodavatelem mobilů, a Huawei, jež z devátého místa doslova šlape Motorole na paty.
Minulý týden v pondělí již bylo jasno, novým majitelem mobilní části Motoroly se stal internetový lídr Google. V první moment překvapila hodnota akvizice – 12,5 miliardy dolarů, tedy přibližně 212 miliard korun, se za upadající společnost zdálo odborníkům příliš. Jenže pak šéf Googlu Larry Page oznámil, že hlavním důvodem pro největší nákup v historii firmy byly patenty, jež Motorola drží (téměř 20 tisíc platných, přičemž dalších sedm tisíc čeká na schválení), a začaly se objevovat hlasy, že Google pořídil firmu velmi výhodně.

Internetový gigant se totiž před třemi lety pustil do oblasti operačních systémů pro mobilní telefony a momentálně je platforma Android hegemonem mezi programy, které ovládají mobilní zařízení, tedy telefony, tablety či PDA (viz graf).

BRAND24

Ochrana pro Android

Výrobci telefonů, kteří úspěšný program využívají, se právě kvůli němu opakovaně dostali do konfliktu s konkurenty Googlu, nejčastěji s Applem a Microsoftem. Kvůli patentovým sporům například tchajwanský výrobce HTC platí Microsoftu za každý prodaný mobil s Androidem pět dolarů. Softwarový gigant tak má podle analytiků společnosti Citi z prodeje přístrojů s tímto programem větší příjmy než z vlastního systému Windows Phone. „Očekává se, že Google díky získaným patentům od Motoroly dokáže pomoci sobě i všem svým partnerům, kteří se kvůli Androidu dostali do problémů,“ říká Filip Kůžel, šéfredaktor serveru MobilMania.cz. Google má jednak v podobě nově získaných dvaceti tisíc patentů výrazně lepší vyjednávací pozici a také získal v podobě Motorola Mobility zhruba dvacet tisíc zaměstnanců, z nichž má značná část dlouholetou zkušenost s vývojem programů pro mobily. „Všechno je o patentech, Google se snaží chránit Android a Motorola má některé patenty, které se mu budou hodit,“ dodává Carolina Malinesiová, analytička poradenské společnosti Gartner.

Tab (graf): Android lídrem
(podíl operačních systémů pro mobily, v %)
2.Q 2010 2.Q 2011
Android (Google) 17,2 43,4
Symbian (Nokia) 40,9 22,2
iOS (Apple) 14,1 18,2
RIM (BlackBerry) 18,7 11,7
Bada (Samsung) 0,9 1,9
Windows (Microsoft) 3,3 1,6
Pramen: Gartner

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).