Menu Zavřít

Prominenti

7. 8. 2006
Autor: Euro.cz

PSALI JSME PŘED 15 LETY Ministr financí České republiky Karel Špaček se nyní se svým týmem zabývá úkolem, na jehož splnění čekají jak podnikatelé, tak i celá veřejnost - totiž na urychlené vybudování finančních úřadů. Měli by v nich působit daňoví experti manažerského typu, kteří budou mít k dispozici moderní technické vybavení.

PSALI JSME PŘED 15 LETY

Ministr financí České republiky Karel Špaček se nyní se svým týmem zabývá úkolem, na jehož splnění čekají jak podnikatelé, tak i celá veřejnost - totiž na urychlené vybudování finančních úřadů. Měli by v nich působit daňoví experti manažerského typu, kteří budou mít k dispozici moderní technické vybavení.

Akce by měla skončit do konce tohoto roku. Cílem je zamezit současným stamiliónovým daňovým únikům i z příjmů „podnikatelů“, překupníků a veksláků. Ti ovšem na berňák s daněmi nepoběží nikdy. Ministr Karel Špaček je proto toho názoru, že finanční úřady budou muset spolupracovat s ministerstvem vnitra, s magistráty a obecními zastupitelstvími. Jinak se pořádek nenastolí.

Zmatkem v daňové politice by pak nejvíce trpěli solidní podnikatelé a hned po nich stát, který z daní zabezpečuje své funkce. Ministr Špaček je zastáncem postoje, že daně se mají vybrat tak, aby tržní prostředí nebylo těmito daněmi nijak deformováno. To lze jen vítat.

Nejmladším ministrem slovenské vlády a v ČSFR vůbec je Ivan Mikloš, který ve svých jednatřiceti letech zastává funkci ministra pro správu a privatizaci národního majetku Slovenské republiky. Předtím vyučoval na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě, když zmíněný vládní rezort zdědil po panu Húskovi.

Ivan Mikloš je toho názoru, že na Slovensku je značně zdeformovaná politická i ekonomická scéna nacionální dimenzí, což brání rychlejšímu uplatnění reformy. Hlavní problém vidí i v tom, že na Slovensku nebyla přijata jasná koncepce malé privatizace a nedochází k tomu, co se docela daří v České republice: Maximum provozů takzvaně prohnat aukcemi.

BRAND24

Proto si pan Ivan Mikloš dal za cíl vytvořit na Slovensku jasná pravidla malé privatizace, aby se s ní co nejméně spekulovalo. Tady má na mysli, že zahraniční kapitál se bude angažovat až prostřednictvím soukromých vlastníků. Nejdůležitějším faktorem ministerské filosofie Ivana Mikloše je skutečnost, že si uvědomuje to podstatné: Masivní a rychlá privatizace se stane zárukou nezvratnosti demokratického procesu na Slovensku. Chápou to i někteří jeho nedávní posluchači na VŠE v Bratislavě, které hodlá na své ministerstvo angažovat.

Profit č. 32/1991

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).