Menu Zavřít

Projekt balíkomatů od České pošty nakonec odstartuje, ale se zpožděním

2. 2. 2014
Autor: Euro - Martin Pinkas

Česká pošta se chystá vstoupit na trh takzvaných balíkomatů. Projekt, byť se zpožděním, odstartuje podle informací týdeníku Euro na přelomu února a března, kdy pošta začne volně přístupné výdejní automaty instalovat. V pilotní fázi budou stát na sedmi místech v Praze a po jednom ve Strakonicích, v Prostějově a v Českých Budějovicích.

„Po instalaci balíkomatů se začneme připravovat na pilotní provoz. Budeme přizpůsobovat logistickou síť a propojovat IT s vnitřním systémem pošty. Zákazníkům začne systém sloužit v rozmezí května a června,“ popisuje mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Ještě během letošního roku by se měl počet automatů České pošty rozšířit na padesát. S projektem balíkových výdejních skříní zatím není v Česku úplně dobrá zkušenost. Například ambiciózní projekt Kouzelná almara, za nímž stál mimo jiné i zakladatel Slevomatu Tomáš Čupr, po svém startu vloni na jaře uvadal, několik e-shopů do jejích automatů odmítalo doručovat zásilky. Almara se nakonec v září spojila se sítí obdobných výdejních míst InPost.

Budete využívat balíkomaty České pošty?

Potíže automatů spočívají zejména v tom, že se do nich dají umístit pouze balíky do určitých rozměrů a váhy. A když jsou přihrádky ve skříních obsazené, zásilková služba nemá jinou možnost, kam balík umístit, a obvykle jej vrací e-shopu, jemuž přibudou náklady na distribuci, a nespokojený zákazník k tomu.

V případě pošty tento problém řeší její hustá síť poboček, kde bude možné balíky ukládat. Ale i Česká pošta měla s projektem potíže. Veřejná zakázka v hodnotě půl miliardy korun se rozběhla už v roce 2011. Pošta ji ale ještě v témž roce musela po námitkách zrušit.

Celý článek čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro


Také čtěte:

Pošta vypsala dva obří tendry na nová auta. Za více než miliardu

Česká pošta bude prodávat investiční zlato

BRAND24

Pošta má další auta na plyn

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).