Menu Zavřít

Prohibice skončila, ale hospody zatím nemají co nalévat

27. 9. 2012
Autor: Petr Horký

Ačkoli ministr zdravotnictví Leoš Heger ve čtvrtek odpoledne povolil prodej tvrdého alkoholu, ve většině pražských hospod ještě stále vládne prohibice. Alkohol, který se nalévat smí, totiž hospody většinou nemají, anebo ho mají málo.

Je něco po jedné hodině odpoledne, do hospodského šera v lokálu U Rotundy svítí televize a z ní mluví ministr Heger. Oznamuje, že alkohol se odteď prodávat smí, pokud je z loňského roku anebo je opatřen novým kolkem. Takový tady ale zatím nemají. „Zatím nic neprodáváme. Čekáme, až nám alkohol přivezou,“ říká výčepní. Vodku, rum nebo fernet si tady dnes večer hosté nekoupí, zítra však již snad ano.Tuto odpověď slyším ve většině hospod.

Stejné odpovědi se dočkám i v hospodách U Kotvy ve Spálené ulici, v Oáze na Smíchovském nádraží nebo v pivnici U Váhy. Až v hospodě U Buldoka na Smíchově narazím na bar, který už má na poličce vyskládaný tvrdý alkohol. Výběr je ale silně omezený. Nad barmanovou hlavou se tísní několik málo lahví většinou dražších zahraničních destilátů.

„Dáváme dohromady zásoby, vybíráme, co se smí prodávat,“ říká místní barman Václav. „Zatím to vypadá, že budeme bez vodky,“ krčí rameny. Hospody a bary totiž smějí prodávat pouze starý alkohol, tedy takový, na kterém je vyznačeno, že byl vyroben před prosincem 2011. Smí se také prodávat alkohol s doloženou dokumentací o jeho původu. „Problém bude s některými opravdu drahými lahvemi. U těch nemáme ani dokumentaci ani na nich není, kdy byly vyrobeny,“ říká Václav.


Čtěte také:

Ministr Heger omezil prohibici


Alkohol vyrobený v letošním roce se smí prodávat pouze s novým kolkem. Ten však ještě zatím nedorazil ani do obchodů.

BRAND24

Destiláty, které se smějí prodávat, už selektují ze svých zásob také v dejvické nádražní restauraci. „Tam, kde je na kódu za velkým písmenem jednička, už prodávat můžeme,“ popisuje mi výčepní Tomáš postup při výběru toho povoleného z hospodských zásob. „Je tu třeba tulamorka (irská whisky Tullamore - pozn. red.), gin…ale celkem toho moc není,“ vysvětluje. Problém podle něho není ani s prodejem becherovky, která má výrobní šarži na lahvi.

Kdo tedy dnes večer vyrazí do baru „na panáka“, pravděpodobně bude úspěšný. Bude však zřejmě muset pečlivě vybírat a hledat hospodu, protože řada jich staré lahve nemá. A naopak slevit bude muset při výběru pití.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).