Menu Zavřít

Profit hostil podnikatele v Plzni a Olomouci

14. 6. 2010
Autor: profit

Série regionálních podnikatelských seminářů týdeníku Profit pokračovala 9. června v Plzni a 10. června v Olomouci.

Na setkáních s podnikateli diskutovali zástupci GE Money Bank, pojišťovny Lloyd’s, agentury Czech Trade, hospodářských komor a Asociace malých a středních podniků.

Autor: Jakub Stadler

Hlavním tématem seminářů, které týdeník minulý týden uspořádal v Plzni a Olomouci, byla podpora exportu a importu v České republice. V konferenčních prostorách plzeňského pivovaru Prazdroj, respektive v olomouckém hotelu Hesperia o situaci diskutovala zhruba šedesátka majitelů menších firem se zástupci GE Money Bank, pojišťovny Lloyd’s, agentury Czech Trade, hospodářských komor a Asociace malých a středních podniků.

„Před dvěma roky si podnikatelé nejvíce stěžovali na hektické zavedení datových schránek, nyní je to přerozdělování dotací a další podpory regionů z centra. O Plzeňském kraji se všichni domnívají, že je to bohatý region, z toho důvodu většina dotací směřuje na sever nebo východ republiky. A tak na Plzeňsko nejde nic. I proto je exportní síla sousedního východního Bavorska, se kterým se srovnáváme, osmkrát větší než Plzeňského kraje,“ shrnul situaci v západních Čechách předseda představenstva Krajské hospodářské komory Zdeněk Mužík.

V Olomouci by zase majitelé firem uvítali méně administrativních bariér, přehlednější daňový systém a zrušení povinnosti odvádět DPH z neproplacených faktur. „Posledně jmenovaná záležitost nás velmi trápí, platební morálka na trhu je špatná a pro firmy tyto odvody představují zbytečnou zátěž,“ řekl ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc Jaroslav Havelka. Šéf hanácké komory mimo to přítomné seznámil s připravovanou podnikatelskou misí do Běloruska a dalšími aktivitami jeho kanceláře.

S historií amerického koncernu General Electric a produkty jeho dceřiné firmy GE Money Bank seznámil přítomné její ředitel pro komerční cash management Vojtěch Záškodný. „Málokdo v Česku ví, že General Electric založil známý vynálezce Thomas Alva Edison. Zavřel se na dva roky do díly, vymyslel žárovku a založil firmu, která dnes dává práci desítkám tisíc lidí po celém světě,“ uvedl Záškodný s tím, že koncern v současnosti zahrnuje strojírenské, finanční a překvapivě i mediální divize. „GE je provozovatelem televizních stanic NBC a CNBC,“ upřesnil.

BRAND24

Společnost Lloyd’s market představili Petr Karel a Igor Maťašovský. Plzeňskou expozituru Czech Trade reprezentovala regionální exportní manažerka Marie Baštářová, olomouckou Andrea Kubáčková. Plzeňský seminář ozdobila ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová, olomouckou akci pro změnu ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Stachová.

Podporu českého exportu, investic a pojištění úvěrů prezentoval na obou seminářích náměstek generálního ředitele EGAP Miroslav Somol. Semináře ukončila tradiční tombola, po které následoval raut spojený se společenským setkáním.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).