Menu Zavřít

Profese s nejhorší pověstí

8. 3. 2011
Autor: Euro.cz

...Davidem Krajným

Od roku 2005, kdy RE/MAX vstoupil na český realitní trh, šlo všechno jako na drátkách. Licence se dařilo prodávat mnohem rychleji, než majitel master franšízy pro Českou republiku a Slovensko David Krajný předpokládal. Realitní krize ale dopadla i na jednoho z nejsilnějších hráčů na českém realitním trhu a prodej zpomalil. Od letošního roku se má ale vše vrátit do starých kolejí a firma se zase o kus přiblíží svému finálnímu cíli. „Tím je mít na trhu dvě stě realitních kanceláří, které budou zaměstnávat přes dva tisíce makléřů. Nyní máme 124 kanceláří a přes tisícovku makléřů, takže jsme někde na půli cesty,“ říká Krajný.

EURO: V posledních dvou letech poklesla poptávka po nemovitostech a řada realitek z trhu zmizela. Jak jste se s krizí vyrovnávali vy? KRAJNÝ: Dynamika naší expanze poněkud poklesla. Loni jsme například prodali 20 licencí oproti 40 v roce 2009. Navíc jsme uzavřeli několik kanceláří, takže jsme zůstali v podstatě na stejném počtu jako na začátku roku. Přestože ale realitní trh klesl předloni o šest a loni o devět procent, náš obrat rostl, a to o celou čtvrtinu. Zvýšili jsme totiž tržní podíl.

EURO: Za poslední dva roky vplula pod vaše křídla řada makléřů menších realitek nebo i celé společnosti. Přijmete každého, nebo si ze zájemců o vaši licenci vybíráte? KRAJNÝ: Přijmout úplně každého nemůžeme. Cílem není prodávat licence. Je to pro nás prostředek k pokrytí trhu a možnost sloužit co nejvíce zákazníkům. Dokonce dáváme licence zdarma, pokud vidíme, že uchazeč má potenciál. Máme ale dlouhodobé cíle, a kdybychom uchazeče nekvalifikovali, utrpěla by kvalita našeho servisu a povědomí o naší značce na trhu.

EURO: Kdo má pro vás potenciál? KRAJNÝ: Když vidíme, že někdo má v dané lokalitě šanci získat hodně klientů, nezdráháme se dát mu licenci zdarma. Jde nám o rychlost rozvoje byznysu v dané lokalitě.

EURO: Jaké máte plány pro tento rok? KRAJNÝ: Plánujeme prodat 50 licencí, rozrůst se o 300 makléřů a zvýšit svůj tržní podíl na 20 procent. Nejde o nerealistické sny. Před pěti lety tu bylo patnáct, možná i dvacet velkých hráčů. Dnes jsou tu jen tři hlavní, a ti ovládají téměř 40 procent trhu. Velcí hráči přebírají byznys těch menších a slabších, kteří odpadli.

EURO: Souvisí vaše optimistické plány i s oživující poptávkou po nemovitostech? Zaznamenali jste ji? KRAJNÝ: V posledních dvou letech lidé dávali přednost pronájmům před koupí bytů a domů. Teď se to otáčí a lidé zase uvažují o nakupování nemovitostí. Roste především poptávka po dvoupokojových bytech v cenových relacích od 2,5 do tří milionů korun podle lokality.

CONTENT24

EURO: Domníváte se, že počet hlavních hráčů na trhu zůstane stejný? KRAJNÝ: Myslím, že se usadí na počtu tří nebo čtyř plus zhruba na třech dalších, kteří působí regionálně. Konsolidace bude ještě pokračovat. Vezměte si, že ještě před třemi lety tu působilo přes 2500 realitek a více než 30 tisíc subjektů, které měly oprávnění k podnikání na realitním trhu. Tento trh je přitom stále velmi málo regulovaný, tudíž neprofesionální. Nelze se tedy divit, že polovina zákazníků služeb realitek nevyužívá. Stejně jako ve vyspělých zemích bude muset i u nás dojít v budoucnu k určité regulaci. Mám na mysli zavedení vázané živnosti pro realitní činnost.

EURO: Pověst realitek u nás opravdu není nejlepší. Lidé jejich makléřům příliš nedůvěřují. KRAJNÝ: Myslím, že úroveň země poznáte podle toho, jak má rozvinutý servisní sektor. My tu sice už dvacet let úspěšně budujeme kapitalismus, ale v mnoha ohledech za vyspělými zeměmi stále zaostáváme. Jsme na začátku jisté kultivace, ale odhaduji, že za nějakých pět až deset let bude profese realitního makléře stejně vážená jako ve Spojených státech. Tam patří mezi top desítku povolání. U nás je to někdy tak, že pomalu máte pocit, že už snad není nic horšího. Díky příchodu velkých a profesionálních společností se tyto věci mění k lepšímu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).