Menu Zavřít

Profese - Kontakty - Informace

21. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Rekvalifikace pro exportéryPro velký zájem malých a středních firem Obchodní a hospodářská komora Brno opět nabízí úspěšný dvanáctidenní rekvalifikační kurz v oblasti exportu Minimum začínajícího exportéra. Kurz je speciálně určen pro potřeby firem, které nemají s exportní činností dostatek zkušeností.

Rekvalifikace pro exportéry

Pro velký zájem malých a středních firem Obchodní a hospodářská komora Brno opět nabízí úspěšný dvanáctidenní rekvalifikační kurz v oblasti exportu Minimum začínajícího exportéra. Kurz je speciálně určen pro potřeby firem, které nemají s exportní činností dostatek zkušeností. V jednotlivých tématech přednesou zkušení odborníci v dané oblasti praktické informace nezbytné pro zahájení vlastní vývozní činnosti a řešení jednotlivých problémů spojených s realizací exportu. Celkový rozsah kurzu je 100 hodin. Úspěšní absolventi získají rekvalifikační osvědčení v souladu s akreditací MŠMT ČR. Podmínkou je účast na celém kurzu a vypracování závěrečné písemné práce - zpracování exportního marketingového plánu vlastní firmy na vybrané teritorium. Kurz probíhá v termínech 25.-26. září, 2.-3. října, 9.-10. října, 15.-17. října, 23.-24. října a 30.-31. října 2003. Témata, probíraná v jednotlivých termínech, jsou: mezinárodní marketing, průzkum zahraničního trhu, smlouvy v mezinárodním obchodě, aktuální celní předpisy a nařízení v zahraničním obchodě, financování exportu, zahraniční platební styk, mezinárodní přeprava, možnosti jejího uplatnění v logistickém řetězci zahraničně obchodních transakcí, pojištění v zahraničním obchodě, exportní marketingový plán - praktické aspekty exportu, individuální konzultace k přípravě a zpracování exportního marketingového plánu firmy.

tel.: 54115 9055

Konzultace pro podnikatele

Čeští podnikatelé mohou v červenci i v následujících měsících využít řadu konzultačních dnů, které zajistila Regionální hospodářská komora Poohří spolu se svými německými partnery. Čeští podnikatelé a firmy mají možnost využít služeb Ost West Kompetenz Zentra v Marktredwitz, kam dojíždí pracovníci IHK (Průmyslové a obchodní komory) Bayreuth. Zájemci s nimi mohou konzultovat různé obchodní záležitosti. Pro druhou polovinu roku 2003 jsou podnikatelům z ČR k dispozici následující termíny: Konzultace s pracovníky IHK Bayreuth - 31. července, 18. září, 9. a 27. října, 13. a 27. listopadu, 11. prosince (pokaždé se jedná o čtvrtek). Konzultace s pracovníky RHK Poohří - 10. a 24. července, 11. a 25. září, 16. října, 6. a 20. listopadu, 4. prosince. Konzultační dny s česky hovořícím pracovníkem Kontaktního centra při IHK Plauen se uskuteční na úřadě této komory v Plavně ve dnech 5. srpna, 14. října, 16. prosince. Další konzultační dny se uskuteční v Sokolově, na úřadě RHK Poohří, a to s česky hovořícím pracovníkem Kontaktního centra při IHK Plauen. Termíny konzultací jsou 19. srpna, 7. října, 25. listopadu.

tel. 352 638 486.

BRAND24

Pomocník pro předávání firmy

„Pomocník při předávání firmy“ je další evropskou příručkou z řady Helping business - start up, overcome financial difficulties, business grow (pomocník podniku při zakládání, při překonávání finančních nesnází, při růstu podniku). Tématem je tentokrát předávání firmy, tedy změna vlastníka a manažera, fáze, která přirozeně přichází po úspěšném startu a rozvoji podnikání a která vyžaduje dobrou přípravu v dostatečném předstihu. Problémy s předáváním firmy jsou často tak obtížné, že je řada firem nepřežije. V úvodu je podnikatel krátce seznámen s transformačním procesem a některými statistickými údaji z EU. První část obsahuje webové odkazy na další publikované dílčí informace, poradenství on-line, praktické tréninky a kontakty na poradce a konzultantské firmy v EU. V druhé části jsou nabídnuty ucelené programy pomoci, pořádané různými evropskými hospodářskými komorami, ministerstvy a konzultanty. T řetí část obsahuje webové odkazy na burzy nákup/prodej firem v několika zemích EU. Čtvrtá část řeší financování předávání firmy - specializované úvěry, záruky a kontakty na banky a veřejné poradenské instituce v EU. Závěr příručky tvoří odkaz na Direktorát Evropské komise pro podnikání (Enterprise DG) a seznam publikované odborné literatury a průvodců podnikatele. Příručka vyšla zatím pouze v anglickém jazyce (brzy i v překladu do ostatních jazyků EU) pod názvem Helping the transfer of businesses - A ´good practice guide of measures for supporting the transfer of businesses to new ownership (Pomocník při předávání firmy - Praktický průvodce pro podporu transformace podniku na nového vlastníka). Papírovou verzi (zdarma) lze objednat na adrese www.Entr-Business-Support@cec.eu.int, v elektronické podobě je k dispozici na http://europa.eu.int/comm/enterprise/entrepreneurship/support_mea sures/transfer_business/transfer_brochure.pdf

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).