Menu Zavřít

Prodávají i vyčkávají

28. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Firma hledá kupce tří budov

BRAND24

Developerská společnost ECM zvažuje prodej tří nemovitostí ze svého portfolia. Jde o budovu City Empiria na pražské Pankráci, centrálu CCS a komplex City Várenská v Ostravě. Celkově jsou projekty ohodnoceny na 123 milionů eur, tedy více než tři miliardy korun. Informaci přinesl server patria.cz. Vedení ECM se odmítlo vyjádřit k očekávaným výnosům z prodeje s ohledem na přípravu transakce.
ECM připustilo, že možná o několik měsíců odloží nové akvizice kvůli nepříznivé situaci na úvěrovém trhu. Společnost má prý ale zajištěno financování na již započaté projekty. Analytici z makléřské firmy Atlantik FT tvrdí, že na základě současné situace na světových trzích lze do budoucna očekávat restriktivnější politiku bank ohledně poskytování nových úvěrů, což by mohlo omezit plány nejen ECM, ale i dalších realitních společností. „Nyní lze pozorovat, že developerské firmy strategicky míří více na východ, což je i případ ECM, kde by měly dále těžit z většího potenciálu na trhu nemovitostí,“ konstatuje zpráva společnosti Atlantik FT.
Firmě ECM loni meziročně vzrostl čistý zisk o 35 procent na 25,6 milionu eur, což je přibližně 657 milionů korun. Čistá hodnota spravovaného majetku (NAV) vzrostla o čtvrtinu na 244 milionů eur, zhruba 6,2 miliardy korun.

Graf:
Zisk stoupá, aktiva rostou
Hospodaření ECM (v milionech eur)
ukazatel, rok
2006*2007
čistý zisk 18,955*25,564
čistá hodnota aktiv 195*244 čisté výnosy z pronájmů 6,3*15
Pramen: ECM

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).